marți, 9 aprilie 2024

Text & video // Rezervația „Plaiul Fagului” se extinde pe teritoriul a trei raioane din centrul țării, însă intrarea în rezervație se află în localitatea Rădenii Vechi, raionul Ungheni

Rezervația „Plaiul Fagului” se extinde pe teritoriul a trei raioane din centrul țării, însă intrarea în rezervație se află în localitatea Rădenii Vechi, raionul Ungheni. Prețul unui bilet la autobuz de la Chișinău spre localitate costă puțin peste 60 de lei. Totuși, dacă vii cu cu mașina, cei de la „Plaiul Fagului” recomandă să mergi până în Bahmut, Călărași. Apoi să urmezi un drum de piatră ce duce direct spre porțile rezervației. 



Ce oferă și cât costă

Petru Ciorchină, ghidul rezervației, a precizat că pentru turiști au fost elaborate două trasee turistice, însă în prezent este deschis doar unul. Traseul include excursia prin „cele mai reprezentative locuri din pădure” și durează circa trei ore. Prețul este de 50 lei/persoană.  



Pe teritoriul rezervației sunt mai multe lacuri, unde sunt amplasate foișoare și unde vizitatorii pot să se odihnească. Prețul este de 100 lei per persoană,copiii până la 7 pot intra gratuit, iar pentru cei cu vârsta între 7-15 ani prețul este de 50 de lei. Pe malul lacurilor e admis pescuitul, prețul este de 150 lei pentru o undiță.Rezervația Naturală Plaiul Fagului a fost creată la 12 martie 1992 în scopul conservarii, regenerării, redresării ecologice, studierii uneia dintre cele mai pitorești și mai reprezentative ecosisteme ecologice silvice din zona Codrilor.



Suprafața totală a rezervației constituie 5642 ha, dintre care pădurile ocupa 4639 ha. În structura teritorial-administrativă sunt incluse 5387 hectare de arborete naturale, inclusiv formațiuni cu fag (272 ha), frasin (1163 ha), gorun și stejar pedunculat (1039 ha), tei (169 ha), alte specii (169 ha).

Un reportaj video puteți vedea aici

În această regiune, puteți vizita Mănăstirea Veverița, să faceți camping, pescuit, să pedalați pe traseele de bicicletă sau să vă aventurați în drumeții prin pădurea Codru pe trasee de 1,5 km sau 3 km. Dacă doriți să vă cazați în această zonă într-un mediu mai confortabil, vă puteți orienta către opțiunea de cazare oferită de Bahmut Club.


De asemenea, în rezervație poate fi găsit și Izvorul Râului Bîc. Râul Bâc este al treilea ca mărime fluviu interior al Republicii Moldova, după Răut și Kogîlnik. Curge prin trei raioane ale republicii ‒ Călărași, Strașeni și Anenii Noi, precum și prin municipiul Chișinău. Pe rîul Bîc sînt situate cîteva orașe ‒ Călăraşi, Străşeni, Chișinău, iar în imediata apropiere de rîu ‒ Anenii Noi.

Rezervația „Plaiul Fagului” văzută de sus într-un verde smarald. Vedeți într-un reportaj imagini de Valeriu Zaporojan.

Detalii despre rezervație puteți citi pe edu.emoldova.orgmoldova.org și descoperă.md.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu