luni, 8 aprilie 2024

Peștera „Emil Racoviță” sau „Cenușăreasa” din nordul Republicii Moldova

Peştera a fost descoperită în 1959. În timpul lucrărilor cu explozibil pentru lărgirea carierei de gips din zonă, a fost descoperită o gură a peşterii din care s-a scurs o cantitate enormă de apă. Ca rezultat a fost inundată cariera, respectiv au fost stopate lucrările de extragere, în schimb s-au deschis cavităţile peşterii, în care, după uscarea parţială, au pornit ulterior lucrările de cercetare. Astfel a fost descoperită una dintre cele mai mari peşteri din lume formată din roci de ghips. Băştinaşii au numit-o Cenuşăreasa.



Peștera Emil Racoviță este cea mai mare peșteră din Republica Moldova și a 26-a cea mai lungă peșteră în lume. Este recunoscută, de asemenea, ca a treia cea mai lungă peșteră de ghips din lume. Ocupă o suprafață de 51 ha.

Peștera este situată în regiunea est-europeană, în locul unde se intersectează granițele a trei state: Ucraina, Republica Moldova și România. Una dintre granițe - cea moldo-ucraineană - parcurge direct deasupra peșterii. Singura intrare în peșteră se află pe teritoriul Republicii Moldova, în apropierea satului Criva, raionul Briceni, pe partea dreaptă a traseului Chișinău–Cernăuți.

De asemenea, puteți vedea două materiale video despre peștera „Emil Racoviță”. Documentarele conțin subtitrare în limba engleză.

Una dintre cele mai mari pesteri în calacar din lume se afla la Criva Briceni. Pestera Emil Racovita, i se mai spune si Cenusareasa. Echipa noastra a fost impreuna cu clubul speologic ABIS in anul 2007.



PESTERA „EMIL RACOVITA” CRIVA (Basarabia) – documentar RO/EN 



Totodată, mai multe detalii și poze despre peștera „Emil Racoviță” puteți citi pe site-ul revistei NATURAmoldova.mdwikipedia.org și edu.moldova.org.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu