Revoluția Rusă din 1917 a produs nu doar un șir de schimbări bruște și radicale pe întreg cuprinsul Imperiului Romanovilor, dar viteza acestora i-a luat prin surprindere și pe cei mai optimiști dintre supușii țarului. Valul de mișcări naționaliste, izbucnit în special după căderea guvernului democratic condus de Alexandr Kerenski, membru al Sovietului de la Petrograd, a produs și la Chișinău evenimente greu de imaginat, care au culminat cu adoptarea de către Sfatul Țării a Declarației de Independență a tinerei și efemerei Republici Democratice Moldovenești, care la scurt timp a solicitat intervenția aliaților.
Cronologic, istoria scrisă în manualele de școală reține că Revoluția Rusă a început în februarie 1917, iar la Chișinău primele mișcări au loc chiar în primăvara aceluiași an. Intelectualii, militarii, preoții și învățătorii se numără printre cele mai active pături ale societății care se raliază în spatele unui obiectiv național - autonomie, urmată de independență și Unirea cu România.
Anarhie și dezordine între Prut și Nistru
Tabloul care înfățișează Basarabia în anul 1917 este pe alocuri unul dezolant, mai ales după Revoluția din februarie. Aflată în apropierea frontului și cu cca. 30% din efectivele armatei țariste dislocate în provincie, problemele încep când trupele ruse de pe frontul românesc, cu sprijinul mai mult sau mai puțin direct al agitatorilor bolșevici, încep o retragere haotică, care include numeroase acte de teroare și vandalism, la care se adăugă și mișcările țărănești. Un episod tragic a fost cel în care câțiva militari ai armatei țariste au vandalizat vila lui Hodorogea, în urma altercațiilor omorându-i pe Simion Murafa și A. Hodorogea, importanți activiști ai mișcării de eliberare națională din spațiul dintre Prut și Nistru.
„În clipa aceasta grozavă, când stăm la marginea prăpastiei, anarhiei, vărsării de sânge frățesc, sărăciei, foametei și a frigului – Sfatul înalt al țării vă cheamă împrejurul său, să puneți toate puterile voastre pentru lupta hotărâtoare împreună cu toate noroadele Republicei Moldovenești ca să sprijinească din răsputeri și să apere adunarea întemeietoare rusească”, era descrisă situația în Declarația de proclamare a Republicii Democratice Moldovenești.
Articolul complet poate fi citit pe agora.md.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu