marți, 23 ianuarie 2024

Cine a fost Arcadi Zalțman, născut în orașul Chișinău: scurtă biografie, unul din autorii clădirii președinției Republicii Moldova

Arcadi Zalţman (Arkady Zaltsman) s-a născut la 1 decembrie 1955 la Chişinău, în familia inginerului-constructor Alexandru Zalţman şi a profesoarei de limbă engleză Faina Zalţman (Fişberg). Ambii părinţi au suferit pe timpul Holocaustului, fiind internaţi în ghetourile naziste. După sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, s-au stabilit cu traiul în oraşul Chişinău. În anii 1961–1972 Arcadi Zalțman a studiat la Școala medie nr. 53 din Chişinău, iar în 1968–1972 la Școala orăşenească de pictură „Alexei Şciusev”. 

Arhitect Arcadi ZALŢMAN, (01.12.1955 –11.09.2001)


În 1977 a absolvit cu menţiune Facultatea de Urbanism şi Arhitectură a Institutului Politehnic din Chişinău. Din 1977 a fost angajat la Institutul de proiectare de stat „Chişinăugorproiect”, unde a activat în calitate de arhitect. Printre lucrările realizate de acest specialist se numără mai mult de 50 de construcţii arhitecturale: clădirea Agenţiei republicane de telegraf din Chişinău; complexul curativ-profilactic al Societăţii Sportive Benevole „Moldova” din Chişinău; Palatul Pionierilor din Comrat ş.a.

Arcadi Zalţman a luat parte la amenajarea cartierului delimitat de străzile Kiev (actualmente – str. 31 August 1989), Puşkin, Iskra (București) şi Gogol (Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni), precum şi a microraionului Poşta Veche. A proiectat hotelul pentru 924 de locuri de pe str. Timoşenko (actualmente – bd. Decebal, construcţia lui nu a fost terminată), un bloc de locuit cu 12 etaje de pe str. Ismail, un bloc de locuit din beton monolit cu 20 de etaje de pe str. Ogorodnaia (actualmente – str.  Grădinilor), corpul principal al Institutului Politehnic de pe str. Studenţilor, corpul de inginerie cu laboratoare al filialei Institutului „Ghiproselmaş”, corpul curativ al Spitalului nr. 2 de pe str. Pavlov (actualmente – str. Petru Rareș), edificiul serviciilor de inginerie ale Ministerului Drumurilor Auto de pe str. Cosmonauţilor (actualmente – str. Constantin Tănase), toate din Chişinău, ş.a. În 1980 Arcadi Zalţman a devenit membru al Uniunii Arhitecţilor din RSSM.

Arhitectul Ghenadie Solominov, laureat al Premiului de Stat al RSSM, care i-a dat recomandarea pentru intrarea în rândurile Uniunii Arhitecţilor din RSSM, scria:

„Lucrările lui se disting prin precizie, eleganţă, chibzuinţă şi progresivitate. Arhitectul Zalţman A. A. se remarcă printr-un simţ bun al spaţiului, prin înţelegerea funcţiilor unui sau altui obiect şi prin îmbinarea formei, a funcţiilor şi a esteticii”. 

A reprezentat republica la mai multe concursuri unionale de arhitectură şi la concursul internaţional din Paris cu proiectul edificiului Societăţii „Tête-Défence”. A participat la concursul internaţional organizat în oraşul Plovdiv cu proiectul unui cinematograf. Însă cea mai mare realizare a lui Arcadi Zalţman este contribuția sa, în coautorat cu alți specialiști, la proiectarea complexului clădirilor Sovietului Suprem din RSSM, actuala Preşedinţie a Republicii Moldova, arhitect-şef al proiectului fiind arhitectul principal al Institutului „Chişinăugorproiect”, Iuri Tumanean. În 1989 Zalţman emigrează împreună cu soţia, fiica şi părinţii în Statele Unite ale Americii, stabilindu-se cu traiul la New York. Iniţial a studiat câţiva ani pentru confirmarea diplomei de arhitect obţinute la Chişinău şi a activat într-un atelier ordinar de arhitectură, ajungând ulterior coordonator al Secţiei de interioare a renumitei companii de arhitectură, urbanism şi inginerie „Skidmore, Owings and Merrill” (SOM), cu care au colaborat reputaţii maeştri Edward Charles Bassett, Gordon Bunshaft, David Childs, Lucien Lagrange ş.a. 

Pe la mijlocul anului 2001 candidatura lui Zalţman a fost examinată pentru ocuparea în viitorul apropiat a postului de cel de-al doilea director al acestei companii. Printre lucrările proiectate de arhitect la acea vreme pot fi menţionate numeroase interioare, locuinţe individuale şi oficii, propunerea de proiect al Memorialului din Oklahoma City, dedicat jertfelor atacului terorist din 19 aprilie 1995, proiectul modernizării aeroportului din Toronto ş.a. După proiectele specialistului au fost construite mai multe clădiri în Iugoslavia, Belgia, Canada, Rusia, SUA şi în alte țări. 

Arcadi Zalţman a fost membru al Uniunii Arhitecţilor din SUA. La 11  septembrie 2001, arhitectul a participat la adunarea anuală a companiei SOM la etajul 105 al Turnului de Sud al World Trade Center din New York. În acea zi Arcadi Zalţman a căzut jertfă a atentatului de la World Trade Center

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu