Fiind printre cei mai căutați și apreciați coloniști, fapt pentru care țarismul le-a oferit o serie de privilegii, germanii din Basarabia au avut o prezență de circa 130 de ani pe acest teritoriu. Astăzi, chiar dacă uneori doar numele localităților mai aduce aminte de prezența lor, istoria germanilor din Basarabia rămâne o filă interesantă din istoria regiunii pruto-nistrene, arătând modul în care politica de colonizare a schimbat componența etnică a populației și a contribuit la o exploatare mai eficientă a ținuturilor.
Venirea germanilor pe pământul Basarabiei s-a produs în condițiile în care, sudul regiunii în special, era depopulat, urmare a migrării în masă a tătarilor, care fie au ales să plece în Imperiul Otoman, fie au fost strămutați de autorități în zona Crimeii. Astfel, în scopul exploatării zecilor de mii de hectare libere, autoritățile țariste au decis să aducă în zonă bulgari, găgăuzi, ucraineni și inclusiv ruși, în detrimentul moldovenilor din zonă, care se confruntau cu unele lipsuri în ce privește pământurile arabile libere.
Sprijiniți de țari
În acest mod, cu scopul de a-i atrage în Basarabia, autoritățile țariste anunță o serie de privilegii și promisiuni adresate coloniștilor germani. Acestea includeau oferirea unui statut special și a unei autonomii de nivel local. Mai mult, se promitea scutirea de impozite și alte obligații fiscale față de stat pentru circa 10 ani, eliberarea de la serviciul militar, acordarea unui lot agricol de 60 de desetine pentru fiecare familie, un sprijin bănesc inițial de 270 de ruble și cinci copeici acordate zilnic fiecărui colonist până la prima recoltă de cereale, după cum menționează doctorul hab. în istorie, Elena Ploșnița pentru revista Akademos.
Articolul complet poate fi citit aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu