La o distanță de 68 de km de capitală, pe malurile râului Cogâlnic, se află orașul Cimișlia. De fapt, Cimișlia este una dintre cele mai cunoscute localități din sudul țării. Odată pentru că adună sub același cer artiști populari talentați și încă odată pentru că orașul se află la intersecția a trei drumuri de importanță națională. Am găsit localitatea scăldată în razele unui soare cu dinți. Primul nostru popas a fost unul țintit - muzeul raional. Așteptările, trebuie să recunoaștem, n-au fost cine știe ce.
Dar ce mare ne-a fost uimirea când am descoperit la Cimișlia un veritabil complex muzeal. Cu mult peste așteptări.
Nicolar Olaru, custodele muzeului de la Cimișlia |
Custodele și gospodarul acestui muzeu, Alexandru Bulat este o puternică sursă de motivație și inspirație dar și cea mai bună dovadă că omul sfințește locul. La începutul cariere sale de muzeograf nu avea la el decât pasiunea. Pasiunea și dorința de a transforma un vis în realitate.
Eu sunt artist plastic, am lucrat profesor de artă în Kazahstan. Acolo am terminat. Eu, ca voluntar am început prin 2010, dar eu adunat exponate, că voiam să fac acasă muzeu. Și acasă aveam probleme: soția zicea că pe perete vrea să pună stenca, ce fel de muzeu?
După ce ani la rând actuala clădire a muzeului de la Cimişlia a găzduit mai multe instituţii de menire socială, prin anul 2010 ajunsese într-o stare deplorabilă.
Umblând prin ogradă pe aici, erau niște risipitori, niște clădiri de dezastru și vorbeam cu președintele de raion de pe atunci și întrebam cum de făcut să trecem și aceste clădiri pentru muzeu. Să facem un complex muzeistic. Dumnealui a spus: eu să fac acoperișurile, iar cine va veni mai departe, dacă vor avea minte - vor face mai departe. Pe urmă a venit Mihai Olărescu în funcția de președinte de raion și a reparat clădirile astea toate, ograda, turnul, scările.
Azi, Alexandru Bulat își trăiește visul cu adevărat. L-am găsit în timp ce perinda un grup de vizitatori prin toate încăperile complexului muzeal. Știe să povestească, are răbdare să asculte întrebările curioșilor și să răspundă la ele.
După o porție generoasă de istorie și motivație merităm un desert, iar desertul se află chiar în curtea Complexului muzeal de la Cimișlia - un turn pe care odată urcat ți se deschide o priveliște extraordinară asupra orașului. Un punct de belvedere pe care îl poți savura meditând sau pur și simplu minunându-te de frumusețea acestui plai.
Cimișlia este un oraș cu o istorie bogată și o poveste impresionantă. Prima atestare documentară a localităţii datează din 4 iulie 1620. Se presupune că datorită conlocuirii cu tătarii ciumecili, denumirea localităţii a luat forma d „Cimişlia”. Potrivit unei legende, cuvîntul tătăresc „cimişia” înseamnă „bogăţie, bogat”. Și cum bogăția merge mereu mână în mână cu hărnicia, am decis ca următoarea oprire să fie la Primărie. Ca să aflăm chiar de la „capul localității” cum și în ce direcție se mișcăr lucrurile la Cimișlia.
Pe lângă tablouri și alte elemente de decor, Cimișlia are și elemente de infrastructură cu care se mândrește.
Ca infrastructură orașul Cimișlia dispune e 114 km de rețea rutieră, alți 17 km sunt de drum național pentru că centrul orașului Cimișlia intersectează 5 drumuri regionale, naționale și chiar internaționale.
Autor: Sergiu Andronachi, primarul orașului Cimișlia
Chiar și așa, primarul spune că 114 de km de drum local încă au nevoie de investiții. Și pentru că forțele autorităților locale nu sunt destule, în dans au intrat și localnicii.
Când am lansat programul Bugetul Inițiativelor Civice când persoanele din comunitate, prin contribuția lor de 15% din costul proiectului și 85% Primăria am reabilitat în mandatul trecut în jur de 36 de porțiuni de drum. În fiecare an am majorat sumele în cadrul acestui proiect și anul acesta avem deja 3 milioane implementate, unde cetățenii pot aplica la proiecte și împreună cu ei facem infrastructura rutieră.
Autor: Sergiu Andronachi, primarul orașului Cimișlia
Casa de Cultură este un organism viu, eu mereu spun acest lucru. Sunt diverse activități culturale, formații artistice, două formații artistice model. De asemenea activează și un ansamblu de dansuri populare. De două ori pe săptămână este fitness și se face și tenis. Scena nu stă așa, inertă doar când sunt concerte.
Autor: Ana Aramă, directoarea Casei de Cultură
La Casa de Cultură de la Cimișlia, săptămânal își deschide ușile un digital hub unde se adună copiii refugiați și cei din comunitate, iar o profesoară îi ghidează și îi învață educația digitală.
Am plecat de la Cimișlia cu sufletul plin. Este uimitor cât talent și dăruire poate ascunde o palmă de pământ. Este impresionant câți oameni harnici, buni și iubitori de frumos încap în câțiva metri pătrați. Convinși odată în plus că
Moldova are cu ce, bifăm în palmares încă o destinație descoperită cu succes și întoarcem volanul spre un nou drum, spre un nou punct de pe hartă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu