luni, 16 decembrie 2024

PORȚIA de istorie+: De la haine la electrocasnice: „Brandurile” Chișinăului în ultimul an al stăpânirii românești în Basarabia

Interbelicul pentru Chișinău a însemnat în primul rând o relativă dezvoltare, atât cât s-a cuvenit pentru o capitală de provincie și totodată, al doilea mare oraș românesc. Ca să vedem ce înseamnă asta, am decis să aruncăm o privire la mărcile și afacerile de atunci, pentru a înțelege mai bine viața de business a capitalei noastre de acum aproape nouă decenii.


Așa că, pentru a realiza această misiune, am deschis Anuarul Chișinăului (un fel de Pagini Aurii) pe anul 1940, pentru a vedea „brandurile” care au ales să-și facă publicitate acolo și care au avut buzunare suficient de adânci cât să cumpere pagini întregi. Între noi și anunțurile de încălțăminte și haine pentru bărbați și până la cele mai cunoscute patiserii nu au stat decât câteva pagini.


„Chișinăul are în sfârșit, cu lucrarea de față, Anuarul reclamat de multă vreme de realitățile vieții noastre municipale. (...) O lucrare conștiincioasă în acest gen care să fie prin conținutul ei un ghid al vieții locale și în genere al acelora cari se interesează de orașul nostru, a fost de mult simțită la noi”, se menționa în introducerea acestuia.


Iar pentru a despica firul în patru despre tot ce a însemnat reclama chișinăuiană veche, am vorbit cu Elena Știubei, copywriter și specialist în publicitate, care de la o vreme ocupă și un onorabil loc în comunitatea contributorilor AGORA.



Ce fel de dezvoltare a fost în interbelic

Înainte de a intra direct în paginile Anuarului, e bine să facem puțină lumină în ce privește contextul. În primul rând,  vorbim de Basarabia anului 1940, cu câteva luni înainte de fatala zi de 28 iunie 1940, care a schimbat dramatic viața locuitorilor dar și tot ce înseamnă economie, societate și mai ales cultură pe aceste meleaguri. Și nu în bine.

Până la 1940, vorbim de aproape 22 de ani de stăpânire românească, marcată mai mult sau mai puțin de o relativă dezvoltare, care s-a tradus în zeci de firme, întreprinderi particulare sau simple magazine. Toate au oferit o varietate de produse și servicii, greu de egalat cu ceea ce a urmat ulterior.


Articolul complet poate fi citit pe agora.md.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu