marți, 15 august 2023

Fii turist la tine în țară și descoperă frumusețea din satul Lalova, raionul Rezina

Lalova este o localitate în raionul RezinaRepublica Moldova. Ea se află în partea de sud–est a raionului și dispune de resurse ale solului cum ar fi: pietriș, piatră, nisip, lut. Comuna este situată pe malul Nistrului și se întinde pe o suprafață de 11 ha. Bonitatea medie a solului în teritoriul comunei o constituie 69 balo / hectar.

Râul Nistru, vedere din satul Lalova, Hanul lui Hanganu

Râul Nistru, vedere din satul Lalova, Hanul lui Hanganu

Râul Nistru, vedere din satul Lalova, Hanul lui Hanganu


Letopisețul scris al acestei localități începe încă din timpurile lui Ștefan cel Mare. Lalova a crescut absorbind în sine 3 siliști nistrene străvechi - Ețcani, Stodolna și Cobâleanca. Ocina trecu de la bătrânul Copcici, la nepoata Tatiana. Aflăm despre aceasta din cărțile domnești ștampilate de voievozii Petru Rareș (16 martie 1529) și Iliaș Rareș (3 aprilie 1550).





În 1668 stăpânea satele Lalova și Stodolna vistiernicul Gheorghe Ursachi. La 23 decembrie 1696 domnitorul Antioh Cantemir îi confirmă lui Iordache Rosset dreptul asupra satului Lalova "în hotar cu Stodolna și Horodiște", pe care îl cumpărase având martori pe mitropolitul Sava și boierul Nicolae Donici.

Administrația militară rusă, conform catagrafiei din 1772-1773 întregistra în Lalova 20 de gospodării și 31 capi de familii în Stodolna. În Lalova sunt supuși unui bir cumplit al trupelor țariste de ocupație.

În 1803 Lalova avea 68 de birnici, iar Stodolna - 51, toți în supușenia boierului Răducanu Rosset. Biserica din Stodolna a fost construită în 1793, iar cea din Lalova cu hramul "Sf. Parascheva" din piatră în 1812.

Între 1812-1821 Zoița Rosetti stăpânea s. Lalova și avea frumoase livezi și mari plantații de tutun, iar boierul Vasile Buzdugan satul Stodolna, el e cel care în 1882 va deveni membru al judecătoriei din Orhei.


În satul Lalova puteți să vă odihniți la pensiunea Hanul lui Hanganu, care a devenit cunoscută în Republica Moldova.



















Pagina de facebook a pensiunii poate fi accesată aici

O plimbare de două zile,700 km,de-a lungul Nistrului ,mai mult pe dealuri și păduri pină la Cioburciu cu trecere la Prut apoi de-a lungul riului in sus,codrii Călărașului cu finalizare in Lalova. Desigur cu vizite la colegii care ne-au fost în cale,unde am fost primiți cu mare plăcere și dragoste. Un mare mulțumesc 📍Olesea Cojocaru de la ecoresort Butuceni, 📍Pavel Țăranu pensiunea Meșter Faur,📍Ana Statov cu frumoasele fete de la Găgăuz Sofrasi.Ne-am fi dorit să vizităm mai multe locuri dar... se scrie pe pagina de facebook a pensiunii Hanul lui Hanganu.

Album foto poate fi vazut aici

Sursa textului despre localitate: wikipedia.org.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu