sâmbătă, 26 august 2023

Când Lipcani devine un important centru comercial din nordul Basarabiei. Descoperă frumusețea locului și fii turist la tine în țară

La sfarsitul secolui XIX - începutul sec. XX Lipcani devine un important centru comercial din nordul Basarabiei. La târgurile săptămânale din Lipcani se vindeau pentru export, în special în Austria, vite, cereale, piei, pește, obiecte de metal, lână și unt, frânghii, etc. În acea perioadă Lipcani era unul dintre cele mai mari și dezvoltate orașe din nordul țării.



Istoria localității

Prima atestare documentară a localității datează cu 17 iunie 1429. Denumirea Lipcani provine de la tătarii lipcani care au populat odinioară această localitate, fiind strămutați în 1699 din Camenița.

În secolul XIX și începutul secolului XX Lipcani este un centru comercial în nordul Basarabiei. La tîrgurile săptămînale din Lipcani se vindeau pentru export, în special în Austria, vite, cereale, piei, pește, articole din metal, lînă și in, frînghii etc.



În perioada sovietică, Lipcani devine un important centru industrial. În oraș s-au deschis fabrici de conserve, bere, unt, combinatul de panificație, de deservire socială și multe alte unități economice. În anul 1998 orașul Lipcani a încheiat un acord de colaborare cu orașul Siret din România.




Resurse naturale

Fondul funciar al oraşului constituie:

•    suprafaţa totală a intravilanului - 734,5 ha

•    teren arabil - 248,4 ha;

•    păşuni,fîneţe - 91,8 ha;

•    păduri - 45,3 ha;

•    bazine acvatice - 27,6 ha.







Sfera socială

Edificiul Liceului Teoretic a fost inaugurat în 1962, avînd o capacitate de 420 elevi. În prezent în incinta liceului studiază 319 elevi şi un colectiv de 32 profesori, personal tehnic în număr de 15 persoane. Liceul dispune de o sală de sport, sală festivă,bibliotecă, cantină.

Grădiniţa de copii a fost deschisă în anul 1972. Instituţia preşcolară este o grădiniţă tip predestinată pentru 6 grupe, cu o capacitate de 140 locuri. La moment activează 6 grupe cu 146 copii.


Mai multe pe moldovenii.md

Sursa pozelor: Vitalie Condratchi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu