Eugen Coca (1893-1954) – muzician, dirijor și compozitor, născut la 3 (15) aprilie 1893, în satul Cureșnița, raionul Soroca.
Pe parcursul întregii sale activităţi de creaţie a compus o serie întreagă de lucrări muzicale: simfonice, instrumentale, de cameră, cîntece, a prelucrat melodii populare și a scris muzică pentru filme.
Astăzi numele lui Eugen Coca este imortalizat în numele străzilor, atît la Soroca, Chișinău cît și în alte orașe ale Moldovei.
Membru al Societății Compozitorilor Români (1935); membru al Uniunii Compozitorilor din Republica Moldova, filiala U. C. din U. R. S. S. (1940). Mențiunea II pentru Tablou simfonic (1936) și Mențiunea I pentru Capriciu român (1937) la Premiul de compoziție „George Enescu". Maestru emerit al artei din Republica Moldova (1946).
Ministerul Culturii al Republicii Moldova împreună cu Liceul Ciprian Porumbescu organizează anual Concursul Internațional al Tinerilor Interpreți Eugen Coca.
La 30 iunie 1994, cu ocazia împlinirii a 101 ani de la nașterea lui Eugen Coca, Poșta Moldovei a emis o marcă cu imaginea compozitorului.
E. Coca a compus muzică de film, a prelucrat melodii folclorice. Numele lui este frecvent întâlnit în sursele bibliografice tematice, în presa periodică a anilor respectivi, în iconografie (Dubinovschi, L. În faţa unei orchestre nevăzute, 1974; Dubinovschi, L. Eugen Coca – ghips, 1975); în filatelie – 1994 (Poşta Moldova).
Mai multe detalii despre viața și activitatea compozitorului Eugen Coca, citiți aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu