miercuri, 12 februarie 2025

Satul Gotești ascunde o comoară naturală: Apa dintr-un izvor poate arde și are puteri tămăduitoare

În satul Gotești, din raionul Cantemir, există un loc ce-ar putea aduce bani și popularitate comunității, contribuind la dezvoltarea ei. Acum 70 de ani, într-o margine de sat - zonă botezată de localnici ca fiind Burovaia - s-a format un izvor cu ape termale care curge încontinuu, scrie TV8.

sursa: Roman Friptuleac


Dacă-i dai foc, poate și să ardă. Toată lumea de prin preajmă cunoaște despre compoziția deosebită a apei, dar... cam atât. O folosesc la spălat țoalele și la adăpatul animalelor. Primarul își dorește ca izvorul din Burovaia să fie și un izvor aducător de bani pentru localitate, însă pentru asta e nevoie tot de... bani.


„- Ce avem în spate? - Aici sunt ape termale care conțin mult sulf și este lecuitoare. Am avut apă și mai burhută, dar pe timpul Soiuzului și nu mai este la suprafață. Apa din spatele nostru din anii 50 curge și curge. Vedeți și singură cum curge.”


Izvorul cu apă sulfuroasă, despre care se spune că este eficientă în lupta cu bolile reumatice și respiratorii, a prins viață într-o margine a satului Gotești, raionul Cantemir. Deși este destul de popular prin satele din sudul țării, zona unde-și varsă apele este total neamenajată. Nu există nici măcar un drum de acces bine întreținut, pentru ca doritorii să poată ajunge aici fără dificultate. 


Sătenii din Gotești au botezat locul „Burovaia”. Cu apa sulfuroasă, care indiferent de vremea de afară are o temperatură constantă de 30 de grade, oamenii își spală țoalele, fac băi ori adapă animale. 


Natalia, o locuitoare a satului Gotești, a venit la izvor ca să spele lâna, din care va coase o plapumă: „Borovaia îi spunem. Eu nu sunt din sat, sunt măritată aici, dar așa îi zic oamenii. - De ce lumea vine aici? - Uitați-vă ce apă moale e!” - Cum o spălați? - Așa, o strâng cu mâna. Acasă o opăresc, apoi am adus-o aici. Acasă îmi trebuie multă apă. Am lâna de la trei oi. După ce o spăl, o pun la uscat, după - o scărmănăm. - Când va fi oghealul gata? - Poate după Paște”. 


Femeia spune că a auzit despre caracteristicile tămăduitoare ale izvorului, dar nu s-a lăsat convinsă de vorbele sătenilor: „Nu o bem, dar la animale dăm. Când vin de la păscut, trec pe aici”.

Datorită compoziției deosebite, apa are capacitatea de a arde.

Primarul satului are planuri mari pentru acest loc. Mijloace financiare, în schimb, nu are. Poartă discuții cu persoane aflate peste hotare, care și-ar dori să investească în transformarea zonei.

„Poate un mic sanatoriu să fie aici, vrem să facem ceva frumos pentru satul nostru, ca să rămână în istorie, să aibă și tineretul să aibă ce face. Acuma lucrăm la amenajare. Sunt băieți din diasporă care vor să investească”, ne-a spus primarul satului Gotești, Romeo Bolocan.


Dar, apa minerală, chiar dacă curge pe teritoriul localității Gotești, aparține statului și nu satului. 


„- Noi nu luăm apa, ea rămâne ca apă termală, dar noi facem locul, luăm apă cât pentru piscine, pentru băi. Ea rămâne pe loc. - Cred că va trebui permisiune... - Da, când vom ajunge la asta, ne vom interesa. - Aveți idee în cât timp se va întâmpla asta? - Într-un an sigur că nu”. 



Potrivit unor cercetări anterioare, Republica Moldova posedă un potenţial bogat de ape minerale subterane, care se găsesc începând cu primii zeci de metri și până la o mie de metri și mai mult.


„Această apă este nu doar la Cantemir, Gotești, așa apă este și la Văleni, la Slobozia. Este aceeași apă care-și are originea din același bazin hidrografic din pământ”, a menționat Anatolie Rișină, de la Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului.


Pe teritoriul Republicii Moldova, structura și compoziția izvoarelor minerale diferă de la Nord la Sud. Studiile arată că dispunem de ape sulfatate, iodurate, sulfuroase, oligometalice, carbogazoase și radioactive. Ape cu radiații sunt prezente în partea de nord a ţării, în raionul Soroca, satul Cosăuţi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu