duminică, 12 ianuarie 2025

De ce valuta moldovenească se numește leu? Zece curiozități despre moneda națională

29 noiembrie 1993 este ziua în care a fost fondat/creat leul moldovenesc. Leul moldovenesc este moneda națională a Republicii Moldova și este compus din 100 de subunități care se numesc bani, iar codul internațional prin care este descris valuta este ISO 4217 MDL. La moment MDL se divide în 9 tipuri de bancnote și în 4 tipuri de monede.


Leul moldovenesc se numește „leu” datorită unor factori istorici importanți care au avut loc încă în secolul al XVII. Atunci Țara Moldovenească nu avea o monedă locală comună însă locuitorii foloseau monede din străinătate confecționate din aur și argint. Datorită creșterii influenței economice ale Imperiului Olandez pe meleagurile Țărilor Românești și pe peninsula balcanică și-a făcut apariția moneda olandeză pe care era ilustrată chipul unui leu. În 1867 după unirea principatelor române a fost botezată monedă unica cu numele leu ce se referea la moneda olandeză. Leva bulgară și leka albaneză au exact aceeași etimologie ca și leul românesc și cel moldovenesc.

Pe data de 29 noiembrie 1993 leul moldovenesc a înlocuit cuponul (foto) care din 1992 a fost o monedă temporară ce înlocuia rubla rusească. Cursul de reevaluare a fost stabilit la 1 leu pentru 1000 de ruble sau cupoane moldovenești. Emisia unei noi valute în acel an a stopat hiperinflația inițiată cu prăbușirea uniunii sovietice din anii ’91. La prima emitere a leului moldovenesc, dolarul american valora 3,85 lei. Bancnotele moldovenești sunt create de la prima emitere ale acestora într-un mic orășel din Franța care își are o experiență de tipărire al bancnotelor de mai bine de 300 de ani.



Prima serie de bancnote a fost emisă în noiembrie 1993 unde și-au început existența bancnotele de 1 leu, 5 lei și cea de 10 lei. Prima serie a fost total diferită față de bancnotele pe care le avem în ziua de azi în circulație. Pe partea din față a bancnotelor era afișat chipul lui Ștefan cel Mare, iar pe verso era ilustrată Cetatea Soroca (vezi foto).


Bancnotele erau mult mai subțiri decât cele pe care le avem în prezent. Primele bancnote au fost elaborate în culorile drapelului: bancnota de 1 leu de culoarea galbenă, bancnota de 5 de culoarea albastră și bancnota de 10 de culoarea roșie.


Seria leilor moderni a fost emisă în anul 1994 unde pentru prima dată au fost puși în circulație bancnotele de 1 leu (mai 1994), de 5 lei (aprilie 1994), de 10 lei (mai 1994), de 50 lei (mai 1994). Datorită inflației destul de ridicate pe parcursul următorilor ani BNM a emis bancnota de 100 de lei și de 200 de lei în septembrie 1995. În decembrie 1999 au apărut pe piață pentru prima data bancnota de 500 de lei și în octombrie 2003 bancnota de 1000 de lei.



Autoritățile au hotărât ca pe toate bancnotele să fie reprezentat un singur personaj datorită simplității prin care pot fi create bancnotele și al rapidității deoarece în acea perioadă economia națională era devorată de rublă rusească. Utilizarea bancnotelor cu un singur chip permitea crearea bancnotelor într-o perioadă mult mai rapidă. Elementele de siguranță ale bancnotelor includ un filigran umbrit ce reprezintă portretul lui Ștefan cel Mare, firul de siguranță metalizat încorporat între portretul lui Ștefan cel Mare și ghioșul central și elementul de suprapunere față-verso.



Bancnotele diferă prin culorile dominante utilizate, prin mărime și prin imaginile arhitecturiale de pe versoul bancnotei. Imaginile de pe fața bancnotei sunt practic similare, însă principalul criteriu de diferențiere al bancnotelor este culoarea. Bancnotele de 10 lei au aceeași mărime ca și bancnotele de 100 de lei, de aceea în ultimii ani au fost prezente unele scheme de falsificare al banilor prin vopsirea bancnotelor de 10 cu aceleași culori pe care le putem întâlni e bancnotele de 100 de lei. Pe verso bancnotelor sunt ilustrate imagini grafice ale Mănăstirii Căpriana (1 leu), Biserica sf. Dumitru din Orhei (5 lei), Mănăstirea Hârjauca (10 lei), Cetatea Soroca (20 lei), Mănăstirea Hârbovăț (50 lei), Cetatea Tighina (100 lei), Primăria Municipiului Chișinău (200 lei), Catedrala din Chișinău (500 lei) și Parlamentul Republicii Moldova (1000 lei). Toate desenele de pe bancnotele leului moldovenesc sunt ale artistului plastic Gheorghe Vrabie.



În prezent circulă 5 tipuri de monede 1, 5, 10, 25 și 50 de bani. Toate monedele moldovenești cu excepția celei de 50 de bani sunt confecționate din aluminiu, cele de 50 de bani au început să fie confecționate din oțel placat cu alamă începând cu februarie 1998.



Cele mai recente emisii au avut loc din 2010 până în prezent pentru toate bancnotele cu excepția celei de 500 și 1000 de lei. Unica deosebire între bancnotele emise până în 2010 și cele după este semnătura guvernatorului BNM Dorin Drăguțanu, care la 6 noiembrie 2009 l-a înlocuit pe primul guvernator al BNM - Leonid Talmaci.


În anul 2010 BNM a adoptat o strategie de politică monetară spre țintirea directă a inflației în urma eșecului de a menține inflația pe parcursul a mai multor ani în limitele unei singure cifre. Pentru anul 2013 BNM tinde spre menținerea unei inflații medii de 5% cu un interval maxim de variație de +/-1.5%. În ziua de azi, conform datelor oficiale BNM inflația actuală constituie 4.7%.

Leul moldovenesc a avut parte de perioade bune și mai puțin bune. Una dintre cele mai mari inflații înregistrate pentru leu a fost în anul 1999, când criza economică și-a atins apogeul de 39.20%. Cea mai mică inflație înregistrată în ultimii ani a fost din 2010 până în prezent datorită strategiei de țintire directă a inflației. Mai jos sunt afișate ratele inflației înregistrate în Republica Moldova din 1995 până în prezent conform datelor oficiale ale Băncii Mondiale.

Mesajul ex-guvernatorului BNM, Octavian Armașu, cu prilejul aniversării a 30-a de la introducerea în circulație a leului moldovenesc:


„Leul moldovenesc a devenit moneda națională a statului modern nou creat Republica Moldova în scurt timp după proclamarea independenței sale. A trecut ulterior prin nenumărate teste de rezistență, dar de fiecare dată a reușit sa păstreze și să întărească încrederea cetățenilor. Leul  moldovenesc și-a afirmat rolul său ca mijloc de plată consfințit prin Constituție, iar Banca Națională dispune de experiența necesară ca să-i asigure rezistența și să mențină sectorul bancar stabil și de încredere”, a menționat  ex-guvernatorul Octavian Armașu.

În anul aniversar 2023, pentru leul moldovenesc, Banca Națională a Moldovei a organizat mai multe evenimente, între care, o călătorie pe „Drumul banilor”. Este un eveniment de educație financiară îndrăgit de copii și tineri, subiectul financiar devenind pentru mulți dintre ei unul de interes sporit. Călătoria va începe la banca centrală și se va încheia la băncile comerciale, oferind vizitatorilor posibilitatea de a afla cum circulă banii, sub ce formă și cum ajung în economie sau la consumatori.

De asemenea, Banca Națională, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, organizase, în perioada 25-30 noiembrie 2023,  excursii dedicate aniversării leului moldovenesc. La intrarea în muzeu, vizitatorii primesc un card- tichet, care le oferă accesul gratuit în toate sălile, inclusiv la expoziția „Comorile trecutului”, care prezintă vestigii din aur și argint.

Banca Națională a Moldovei (BNM) marchase la data de 29 noiembrie 2023, Ziua monedei naționale. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 30 de ani de la punerea în circulație a leului moldovenesc, ca mijloc de plată pe teritoriul Republicii Moldova.


Cine este autorul designului monedei naționale?

Autorul aspectului bancnotelor noastre este artistul plastic Gheorghe Vrabie, care a muncit la designul valutei naţionale în Imprimeria Băncii Naţionale Române de la Bucureşti, deoarece „condiţiile de la Chişinău erau improprii”. 

Nici măcar familia lui Gheorghe Vrabie nu a ştiut unde este şi cu ce se ocupă pe durata lucrului asupra designului bancnotelor moldoveneşti. „Am lucrat trei luni, la Bucureşti, cu santinela lângă mine, fără să ştie nimeni unde sunt, deoarece autorităţile aveau grijă să nu se scurgă informaţia", a declarat el.

Cele opt bancnote cu valoare nominală de la 1 la 1000 de lei se tipăresc în Franţa. Monedele moldovenești însă sunt bătute la Monetăria Statului din România, cu excepţia celor de 50 de bani, care se fabrică în Cehia.

Primul Guvernator al Băncii Naţionale, Leonid Talmaci, şi-a semnat numele de 19 ori până a fost aleasă semnătura plasată pe primele bancnote.

Prima monedă comemorativă a Republicii Moldova a apărut în anul 1996, când țara noastră marca 5 ani de independență. Moneda a fost bătută de Banca Națională a Moldovei. Din 1996 și până în prezent, BNM a lansat 188 de monede comemorative, care pot fi găsite la muzeul instituției.

Cea mai scumpă monedă din Republica Moldova a fost lansată în anul 2018 și a comemorat 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Moneda este confecționată din aur curat și are 31,1 grame. Doar valoarea aurului din această monedă este de aproape 2 000 de dolari, fapt care o face cea mai scumpă monedă națională și cea mai dificil de găsit în rândurile colecționarilor. 

Iniţial, au fost puse în circulație trei bancnote sau cupoane: de 1, de 5 şi de 10 lei, de circulaţie scurtă, care au avut un singur element de siguranţă. Bancnota de 5 lei era albastră, cea de un leu galbenă, iar cea de zece – roşie, evocând în tandem culorile drapelului Republicii Moldova.

Bancnotele de 20, 50, 100, 200, 500 şi 1000 de lei, care au fost elaborate ulterior şi care se află în circulaţie până în prezent, au zece semne de siguranţă.


Știai că leul moldovenesc ar fi putut să se numească „ducat” sau „taler”? La începutul anilor ‘90, unele persoane aflate la conducerea țării au înaintat propunerea de a oferi valutei naţionale numele de ducat sau taler.

Însă, echipa implicată în confecţionarea bancnotelor a refuzat propunerea, astfel stabilindu-se că valuta națională se va numi „leul moldovenesc”.

În concluzie putem admite că odată cu apariția leului moldovenesc, a fost una dintre cele mai importante realizări a acestei țări în contextul reformelor economice în pofida numeroaselor eșecuri și întârzieri în implementarea reformelor în sectorul real al economiei. Leul moldovenesc are un rol important pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova și beneficiile pe care aceasta monedă ne le-a dat pe parcursul acestor ani sunt infinite.


Surse: bancamea.mdbnm.romaib.ro.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu