sâmbătă, 23 noiembrie 2024

PORȚIA de istorie+‖ Cum erau educați și crescuți copiii în Moldova Sovietică a anilor 1924-1961

Istoricul Adrian Dolghi a publicat recent cartea „Copilăria în Moldova Sovietică: (1924–1961): O investigație istorico-antropologică a copilăriei de la periferia imperiului”. Cercetarea cuprinde perioada de la formarea RASSM, în anul 1924, și până la Congresul al XXII-lea al PCUS din 1961, care a declarat că Uniunea Sovietică a atins socialismul. Lucrarea face parte din cadrul unui proiect mai vast al cercetătorului, care este preocupat de studierea vieții cotidiene din RSS Moldovenească.

Cartea „Copilăria în Moldova Sovietică: (1924–1961): O investigație istorico-antropologică a copilăriei de la periferia imperiului, A. Dolghi



Având la bază documente inedite din Arhiva Națională a Republicii Moldova și Arhiva Organizațiilor Social Politice (fosta Arhivă a CC a PCM), documente publicate, presa timpului, precum și numeroase alte surse, lucrarea oferă un tablou complex asupra fenomenului copilăriii sovietice în RASSM și RSSM. Au fost elucidate aspecte ale educației sovietice, vieții cotidiene, organizațiilor de copii, activității grădinițelor și orfelinatelor etc. O atenție deosebită a fost acordată mecanismelor de formare a identităților sovietice la copii, care peste ani au devenit parte a generației ajunsă în tranziția de la totalitarism la democrație.


Alegerea perioadei cercetate este determinată de faptul că în anii interbelici și cei postbelici viața cotidiană a populației a fost afectată de politicile represive ale Statului sovietic, precum și de profunde crize economice ce au afectat grav modul de viață și viața cotidiană a populației. Anume în această perioadă (1924-1961), nivelul de trai al populației era unul auster, populația a suferit deosebit de mult de foamete și sărăcie. Nostalgia unor persoane de timpurile sovietice sunt legate de anii ᾽70 – ᾽80 ai secolului al XX-lea, când economia sovietică a fost relativ mai dezvoltată, iar nivelul de trai al populației crescuse în comparație cu anii postbelici. De aceea mă axez pe aceste probleme și în această perioadă, în încercarea de a aduce lumină asupra adevărului.


Articolul complet poate fi citit aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu