luni, 25 noiembrie 2024

PORȚIA de istorie: „Vă vom organiza două Republici!” sau ce trebuie să știi despre Războiul de pe Nistru

De 31 de ani, malurile Nistrului sunt în continuare despărțite nu doar de apă, ci și de un conflict înghețat, a cărui soluționare pare că este departe de a fi realizată. Început ca parte a politicii Kremlinului de a-și menține sferele de influență prin pedepsirea „republicilor rebele”, la sfârșitul anilor 1980, rădăcinile acestui conflict pot fi găsite până în 1812, atunci când Basarabia este anexată de Imperiul Rus, care va începe o serie de politici prin care va aduce zeci și sute de mii de coloniști de alte etnii în zonă. 



*Articolul a fost publicat inițial la 2 martie 2021 cu titlul: „Vă vom organiza două Republici” sau Războiul de pe Nistru - Primul test al Independenței noastre


Din păcate, însă, și până în ziua de astăzi, consecințele Războiului de pe Nistru sunt în continuare prezente, iar istoria acestuia rămâne una controversată, întrucât nu este vorba atât de un conflict militar, cât de unul ideologic și politic. În cele ce urmează, vă invităm să aflăm ce a însemnat acest Război prin intermediul a cinci întrebări.


Conflictul a început la 2 martie 1992?

Deși la nivel oficial se consideră că ziua de 2 martie o reprezintă începutul propriu-zis al Războiului de pe Nistru, în realitate primele confruntări armate apar încă din toamna anului 1990, ca urmare a rezistenței etnicilor ruși și ucraineni, precum și de alte naționalități, în fața deciziilor luate de Sovietul Suprem de la Chișinău. Cu alte cuvinte, adoptarea unor legi care atentau direct la interesele acestora, cum ar fi oficializarea limbii române, numită moldovenească în grafie latină prin Hotărârea din 31 august 1989, cu toate că în regiune locuiau 40% moldoveni români, 27% ucraineni și 25% ruși și alte minorități, conform recensământului efectuat la sfârșitul anilor 1980.


Articolul complet poate fi citit aici.

sâmbătă, 23 noiembrie 2024

PORȚIA de istorie+‖ Cum erau educați și crescuți copiii în Moldova Sovietică a anilor 1924-1961

Istoricul Adrian Dolghi a publicat recent cartea „Copilăria în Moldova Sovietică: (1924–1961): O investigație istorico-antropologică a copilăriei de la periferia imperiului”. Cercetarea cuprinde perioada de la formarea RASSM, în anul 1924, și până la Congresul al XXII-lea al PCUS din 1961, care a declarat că Uniunea Sovietică a atins socialismul. Lucrarea face parte din cadrul unui proiect mai vast al cercetătorului, care este preocupat de studierea vieții cotidiene din RSS Moldovenească.

Cartea „Copilăria în Moldova Sovietică: (1924–1961): O investigație istorico-antropologică a copilăriei de la periferia imperiului, A. Dolghi



Având la bază documente inedite din Arhiva Națională a Republicii Moldova și Arhiva Organizațiilor Social Politice (fosta Arhivă a CC a PCM), documente publicate, presa timpului, precum și numeroase alte surse, lucrarea oferă un tablou complex asupra fenomenului copilăriii sovietice în RASSM și RSSM. Au fost elucidate aspecte ale educației sovietice, vieții cotidiene, organizațiilor de copii, activității grădinițelor și orfelinatelor etc. O atenție deosebită a fost acordată mecanismelor de formare a identităților sovietice la copii, care peste ani au devenit parte a generației ajunsă în tranziția de la totalitarism la democrație.


Alegerea perioadei cercetate este determinată de faptul că în anii interbelici și cei postbelici viața cotidiană a populației a fost afectată de politicile represive ale Statului sovietic, precum și de profunde crize economice ce au afectat grav modul de viață și viața cotidiană a populației. Anume în această perioadă (1924-1961), nivelul de trai al populației era unul auster, populația a suferit deosebit de mult de foamete și sărăcie. Nostalgia unor persoane de timpurile sovietice sunt legate de anii ᾽70 – ᾽80 ai secolului al XX-lea, când economia sovietică a fost relativ mai dezvoltată, iar nivelul de trai al populației crescuse în comparație cu anii postbelici. De aceea mă axez pe aceste probleme și în această perioadă, în încercarea de a aduce lumină asupra adevărului.


Articolul complet poate fi citit aici

vineri, 22 noiembrie 2024

PORȚIA de istorie | O călătorie în Chișinăul interbelic al anului 1931. Ce însemna „orașul românesc” de atunci

O plimbare prin Chișinăul interbelic al anului 1931, mai ales în centrul vechi, te duce în atmosfera vremurilor de dinainte de anexarea Basarabiei la Imperiul Rus din 1812. În porția de astăzi, „vom merge” împreună cu istoricul Petre Constantinescu-Iași pe străzile centrului interbelic și vom afla povestea a trei case vechi emblematice, demult uitate, care nu mai există, dar a căror istorie își are rădăcinile în vremurile Țării Moldovei.

Chișinăul la finele anilor 1880

Albumul fotografului M.P. Condrațchii



De altfel, la venirea rușilor în zonă, la 1812, Chișinăul avea între 1.500 și 7.000 de locuitori (cifrele diferă în diferite surse). Ștefan Ciobanu estima, în 1925, că cel mai probabil, numărul locuitorilor era de 10 - 12 mii, întrucât orașul avea 2.109 case și 448 de prăvălii.

La venirea în 1816 a țarului Alexandru I, generalul Pavel Kisellef i-ar fi spus despre Chișinău că nu era decât „un sat mare, murdar și prost cu patru sau cinci case de piatră”.


Cu câțiva ani mai înainte, călătorul rus Anatolii Demidov, care a trecut prin Chișinău în 1838, scria cu o anumită doză de ironie: „Despre Chișinău nu putem spune nimic, în afară de aceia doar, că el este foarte vast și că el, ca și Roma, este așezat pe câteva coline”.

Articolul complet paote fi citit aici.

miercuri, 20 noiembrie 2024

LECŢIA de ISTORIE cu Ion Negrei, cercetător științific, despre Unirea Basarabiei cu România

În emisiunea LECŢIA de ISTORIE cu istoricul Ion Negrei, se vorbește despre Unirea Basarabiei cu România din data de 27 martie 1918.


Emisiunea a fost realizată de echipa TVR Moldova. Moderator: Vasile Munteanu.

marți, 19 noiembrie 2024

Oficiul Național al Turismului al Republicii Moldova anunță că începe competiția Destinația Anului 2025 în Republica Moldova și România

Începe competiția 𝐃𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐀𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟓 în România, iar anul acesta, Republica Moldova se alătură acestui concurs prestigios!



Noutățile ediției din acest an sunt:
Destinațiile pot fi nominalizate la șase categorii:
1. Orașe care inspiră;
2. Stațiuni balneo-climaterice;
3. Tărâmuri fermecate;
4. Sate de poveste;
5. Distracție și aventură;
6. Cultură și educație.
Cum te poți implica:
📌 Nominalizează destinația preferată din Republica Moldova prin completarea formularului disponibil aici - https://shorturl.at/C7Vdm
📌 Trimite propunerea la adresa: adelina.sinigur@turism.gov.md până la 5 decembrie 2024;
📌Detalii suplimentare și regulamentul complet pot fi găsite aici – https://www.destinatiaanului.ro/regulament.

De ce să te implici?☝️
🎯 Scopul proiectului este să crească notorietatea și să consolideze poziția Republicii Moldova ca destinație turistică, promovând brandul de țară, formele de turism și produsele turistice naționale, cât și în România.
✅ Promovarea destinațiilor Republicii Moldova contribuie nu doar la vizibilitatea acestora, ci și la susținerea culturii, tradițiilor și obiceiurilor locale. Dacă știi un loc care merită să fie cunoscut și apreciat de turiști, acum e momentul să-l susții!
🏆Amintim că satul Văleni, din raionul Cahul, a fost desemnat anul acesta Destinația Anului în Republica Moldova!


ÎMPREUNĂ ALEGEM CELE MAI FRUMOASE DESTINAȚII DIN REPUBLICA MOLDOVA!PREU
Intră pe formularul de înregistrare și nominalizează destinația ta preferată!

sâmbătă, 9 noiembrie 2024

The saints MIHAIL and GAVRIL - Legends, customs and superstitions

The saints MIHAIL AND GAVRIL - LEGENDS, CUSTOMS AND SUPERSTITIONS



LEGENDS

On the 8th of November, the entire council of angels is honored, together with the Holy Archangels Michael and Gabriel.

The day of November 8 began to be celebrated in the Church as a feast of angels, in the fifth century and quickly spread throughout the Christian East. Speaking about angels, the Church teaches us that they are ministering spirits, faithful servants of God, sent by Him to be friends and protectors of people.

The Holy Archangels are the first mediating angels between God and us humans. In the popular Romanian tradition, the Holy Archangels Michael and Gabriel are omnipresent divine beings in people's lives, watching over the mortals from the heavens and, above all, from the earth, burning their minor sins, making sure that their souls are cleansed of their mistakes with the occasion of fasting and praying to God for them.

Saint Michael the Archangel whose name means in Hebrew "Who is like God?" is the one who fought with the evil angels. In the beginning all the angels were good and wise. After the test to which God subjected them, before the Creation of the World, a part of them, i.e. those led by Lucifer, rebelled. Then, says the Scripture, there was great war in heaven. Michael and the good angels won, and the bad ones were thrown out of heaven, becoming demons.

Saint Michael is traditionally seen as a warrior angel, always in battle with devils. After the devils fell from the heavens into the impenetrable darkness of hell, for three days, Archangel Michael raised his right hand and blessed that each devil would remain in the place where he was surprised by the blessing. In this way the devils were confined to the places where they were then, in the bowels of the earth, on the earth, in the waters, or in the air

Archangel Michael is said to be in Heaven only on Good Friday and Easter, the rest of the time being on a mission on earth.

In the popular legends it is said that God gave Saint Michael to carry the sun and the moon, he being the one who lets the sun go up in the sky in summer and under whose hand are all the living things and people, both the living and the dead. In other legends, Saint Michael is the one who has the keys to hell from which the frost gradually loosens, says ethnologist Ania Moldoveanu.

Saint Michael is the direct protector of the monks, of the Christian armies, of the governors, who carried the icon of the Great Archangel with them on the battlefield. Saint Michael the Archangel, Defender of the Faith, is the most invoked in church services to guard against war, as well as to obtain victory in the event of a fight. He is depicted in iconography holding a fiery sword and has the mission of guarding the Law of God and defeating the enemies.

The Holy Archangel Gabriel, whose name means in Hebrew, "man - God", a name that contains the news that God will become a man and assume human nature, "announced the Birth of the Lord and of Saint John the Baptist, interpreted visions of the prophet Daniel, announced the birth of the Virgin Mary and nourished the Most Holy Theotokos in the Holy of Holies. It is assumed that he also rolled the stone from the Savior's tomb announcing the Resurrection of the Lord to the fragrant women.'' (Deacon George Aniculoaie)

Archangel Gabriel was the guardian angel of Jesus Christ on earth, he is the one who announced the birth of the Lord to all mankind, being associated with divine revelation, but also with mercy and mercy. He is the archangel - messenger, the one through whom the divinity transmits news and messages to humanity, but also the one who patronizes Paradise. He transmits to people, through divine grace, inspiration, intuition and the grace of clairvoyance.

Saint Gabriel is, above all, the protector of Christian virgins, of the Christian family, the protector of mothers who give birth to children, as well as the protector of children and nuns who love virginity and love Christ.

As gratitude for these two angels, the Orthodox Church ordered that they be painted on two of the doors of the Holy Altar. One with lilies in his hand, a sign of good news, and the other with a flaming sword, a sign of the guard assigned to him at the gate of Eden.

The feast of Saints Michael and Gabriel is an anniversary occasion for 1.3 million Romanians. Beyond a glass of wine served at the table with loved ones, the celebration has deep religious meanings to which, of course, popular beliefs are added.


CUSTOMS

On the Saturday before the day of Saints Michael and Gabriel, holidays are held to commemorate the dead, and the Finns go to their godparents with cakes.

The 8th of November is also called the "Surge of the Arrests" or the "Summer of the Archangels" which lasts only one day.

Where does the first name come from? From the shepherds' habit of mixing the rams (aretes with sheep on this day; the rams "pounce" on the sheep for mating, hence the name "aretes rush").

Besides the "Summer of the Archangels" there are still 3-4 warmer days, somewhere between November 8 and December 25, called "winter summer.


Superstitious

In the people, it is said about the Archangel Michael that he has power over the Sun and the Moon, which he frees from the power of the devils, when they steal them (eclipse).

Also, it is said that he has power over Scaraoţchi's wife, Mamareaua, who wants to let go of the frost, on the earth, suddenly; Archangel Michael holds it and lets the frost go slowly, so that people get used to it.

In the same way it is said that it stands at the head of the man who is dying to lead his soul to Heaven; or at the man's feet if he will get well.

Superstition says that if you make a cake and throw it among the sheep at the "rush of the aretes" and the cake falls face up, you will have many and healthy lambs.

On the day of Saints Archangels Michael and Gabriel, it is good to light a candle to have "light" on the other world; it is also good to light for the dead without a candle, the suicides or the condemned.

Superstition says that those who work on this day will suffer long before death.

Santos MIHAIL Y GAVRIL - LEYENDAS, COSTUMBRES Y SUPERSTICIONES

Santos MIHAIL Y GAVRIL - LEYENDAS, COSTUMBRES Y SUPERSTICIONES



LEYENDAS

El 8 de noviembre se honra a todo el consejo de los ángeles, junto con los Santos Arcángeles Miguel y Gabriel.

El día 8 de noviembre comenzó a celebrarse en la Iglesia como fiesta de los ángeles, en el siglo V y rápidamente se extendió por todo el Oriente cristiano. Hablando de ángeles, la Iglesia nos enseña que son espíritus ministradores, fieles servidores de Dios, enviados por Él para ser amigos y protectores de las personas.

Los Santos Arcángeles son los primeros ángeles mediadores entre Dios y nosotros los humanos. En la tradición popular rumana, los Santos Arcángeles Miguel y Gabriel son seres divinos omnipresentes en la vida de las personas, velando por los mortales desde el cielo y, sobre todo, desde la tierra, quemando sus pecados menores, asegurándose de que sus almas sean limpiadas de sus errores con ocasión de ayunar y orar a Dios por ellos.

San Miguel Arcángel cuyo nombre significa en hebreo "¿Quién como Dios?" es el que luchó con los ángeles malos. Al principio todos los ángeles eran buenos y sabios. Después de la prueba a la que Dios los sometió, antes de la Creación del Mundo, una parte de ellos, es decir, los liderados por Lucifer, se rebelaron. Entonces, dice la Escritura, hubo una gran guerra en el cielo. Miguel y los ángeles buenos ganaron, y los malos fueron expulsados ​​del cielo, convirtiéndose en demonios.

San Miguel es visto tradicionalmente como un ángel guerrero, siempre en batalla con los demonios. Después de que los demonios cayeron del cielo a la impenetrable oscuridad del infierno, durante tres días, el Arcángel Miguel levantó su mano derecha y bendijo para que cada demonio permaneciera en el lugar donde fue sorprendido por la bendición. De esta manera los demonios quedaron confinados en los lugares donde entonces estaban, en las entrañas de la tierra, en la tierra, en las aguas o en el aire.

Se dice que el Arcángel Miguel está en el cielo sólo el Viernes Santo y Pascua, y el resto del tiempo está en una misión en la tierra.

En las leyendas populares se dice que Dios dio a San Miguel para que llevara el sol y la luna, siendo él quien deja salir el sol en el cielo en verano y bajo cuya mano están todos los seres vivos y las personas, tanto los vivos como los vivos. y los muertos. En otras leyendas, San Miguel es quien tiene las llaves del infierno, del que poco a poco se desprende la escarcha, afirma la etnóloga Ania Moldoveanu.

San Miguel es el protector directo de los monjes, de los ejércitos cristianos, de los gobernadores, que llevaban consigo el icono del Gran Arcángel en el campo de batalla. San Miguel Arcángel, Defensor de la Fe, es el más invocado en los servicios religiosos para protegerse contra la guerra, así como para obtener la victoria en caso de pelea. Está representado en la iconografía sosteniendo una espada de fuego y tiene la misión de custodiar la Ley de Dios y derrotar a los enemigos.

El Santo Arcángel Gabriel, cuyo nombre significa en hebreo, "hombre - Dios", nombre que contiene la noticia de que Dios se hará hombre y asumirá la naturaleza humana", anunció el Nacimiento del Señor y de San Juan Bautista, interpretó visiones. del profeta Daniel, anunció el nacimiento de la Virgen María y alimentó a la Santísima Theotokos en el Lugar Santísimo. Se supone que también hizo rodar la piedra de la tumba del Salvador anunciando la resurrección del Señor a las mujeres fragantes." (Diácono George Aniculoaie)

El Arcángel Gabriel fue el ángel guardián de Jesucristo en la tierra, es quien anunció el nacimiento del Señor a toda la humanidad, estando asociado a la revelación divina, pero también a la misericordia y la misericordia. Es el arcángel-mensajero, aquel a través del cual la divinidad transmite noticias y mensajes a la humanidad, pero también quien patrocina el Paraíso. Transmite a las personas, a través de la gracia divina, la inspiración, la intuición y la gracia de la clarividencia.

San Gabriel es, sobre todo, protector de las vírgenes cristianas, de la familia cristiana, protector de las madres que dan a luz a sus hijos, así como protector de los niños y de las monjas que aman la virginidad y aman a Cristo.

Como agradecimiento a estos dos ángeles, la Iglesia Ortodoxa ordenó que fueran pintados en dos de las puertas del Santo Altar. Uno con lirios en la mano, señal de buena nueva, y el otro con una espada de fuego, señal de la guardia que le fue asignada a la puerta del Edén.

La fiesta de los santos Miguel y Gabriel es el aniversario de 1,3 millones de rumanos. Más allá de una copa de vino servida en la mesa con los seres queridos, la celebración tiene profundos significados religiosos a los que, por supuesto, se suman las creencias populares.


ADUANAS

El sábado anterior al día de los Santos Miguel y Gabriel se celebran fiestas para conmemorar a los muertos y los finlandeses acuden a sus padrinos con pasteles.

El 8 de noviembre también se llama la "Oleada de los Arrestos" o el "Verano de los Arcángeles" y dura sólo un día.

¿De dónde viene el primer nombre? De la costumbre de los pastores de mezclar carneros (en este día aretes con ovejas; los carneros "se abalanzan" sobre las ovejas para aparearse, de ahí el nombre "aretes precipitados").

Además del "Verano de los Arcángeles", todavía hay 3-4 días más cálidos, entre el 8 de noviembre y el 25 de diciembre, llamados "verano invierno".


Supersticioso

En la gente se dice del Arcángel Miguel que tiene poder sobre el Sol y la Luna, a los que libera del poder de los demonios, cuando los roban (eclipse).

Además, se dice que tiene poder sobre la esposa de Scaraoţchi, Mamareaua, que quiere dejar ir la escarcha de la tierra, de repente; El Arcángel Miguel lo sostiene y deja que la escarcha se vaya lentamente, para que la gente se acostumbre.

De la misma manera se dice que está a la cabeza del hombre que muere por llevar su alma al Cielo; o a los pies del hombre si se sana.

La superstición dice que si haces una torta y la arrojas entre las ovejas al "rush de los aretes" y la torta cae boca arriba, tendrás muchos y sanos corderos.

En el día de los Santos Arcángeles Miguel y Gabriel, es bueno encender una vela para tener "luz" sobre el otro mundo; También es bueno encender sin vela a los muertos, a los suicidas o a los condenados.

La superstición dice que quienes trabajen en este día sufrirán mucho antes de morir.

vineri, 8 noiembrie 2024

Sfinții MIHAIL ȘI GAVRIL - Legende, obiceiuri și superstiții

Sfinții MIHAIL ȘI GAVRIL - Legende, obiceiuri și superstiții



Legende

În ziua de 8 Noiembrie se cinsteşte întregul sobor al îngerilor, împreună cu Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Ziua de 8 noiembrie a început a fi prăznuită în Biserică ca sărbătoare a îngerilor, în veacul al cincilea şi s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin. Vorbind despre îngeri, Biserica ne învaţă că sunt duhuri slujitoare, slugi credincioase Lui Dumnezeu, trimişi de Acesta să fie prieteni şi ocrotitori ai oamenilor.
Sfinţii Arhangheli sunt cei dintâi îngeri mijlocitori între Dumnezeu şi noi oamenii. În tradiţia populară românească, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt fiinţe divine omniprezente în viaţa oamenilor, veghind din ceruri şi, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor, arzându-le păcatele mărunte, având grijă ca sufletele să le fie curăţate de greşeală cu prilejul posturilor şi rugându-se la Dumnezeu pentru ei.
Sfântul Arhanghel Mihail al cărui nume înseamnă în limba ebraică ,,Cine este ca Dumnezeu?’’ este cel care s-a luptat cu îngerii răi. La început toţi îngerii au fost buni şi înţelepţi. După încercarea la care i-a supus Dumnezeu, înainte de Facerea Lumii, o parte dintre ei, adică cei conduşi de Lucifer, s-au răzvrătit. Atunci, spune Scriptura, a fost mare război în cer. Mihail şi îngerii cei buni au învins, iar cei răi au fost aruncaţi din cer, devenind demoni.
Sfântul Mihail este văzut în mod tradiţional drept un înger războinic, aflat mereu în luptă cu diavolii. După ce dracii au căzut din ceruri în beznele nepătrunse ale iadului, vreme de trei zile, Arhanghelul Mihail şi-a înălţat mâna dreaptă şi a blagoslovit ca fiecare diavol să rămână în locul unde a fost surprins de blagoslovire. În acest fel, dracii au fost hărăziţi locurilor unde se aflau atunci, în hăurile pământului, pe pământ, în ape sau în văzduh
Arhanghelul Mihail se spune că nu stă în Rai decât în Vinerea Mare şi de Paşti, în restul timpului fiind în misiune pe pământ.
În legendele populare se spune că Sfântului Mihail, Dumnezeu i-a dat să poarte soarele și luna, el fiind cel care dă drumul soarelui sus pe cer când e vară și sub mâna căruia sunt toate vietățile și oamenii, atât cei vii cât și cei morți. În alte legende, Sfântul Mihail este cel care are cheile iadului din care slobozește treptat gerul, spune etnologul Ania Moldoveanu.
Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel. Sfântul Arhanghel Mihail, Apărătorul Credinţei, este cel mai invocat în slujbele bisericeşti pentru a păzi de război, precum şi a obţine biruinţa în cazul unei lupte. Este înfăţişat în iconografie purtând în mână o sabie de foc şi are misiunea să păzească Legea Lui Dumnezeu şi să-i biruiască pe duşmani.
Sfântul Arhanghel Gavriil al cărui nume înseamnă în limba ebraică, ,,bărbat – Dumnezeu’’, nume ce conţine concentrat vestea că Dumnezeu se va face bărbat şi îşi va asuma firea omenească ,,a binevestit Naşterea Domnului şi a Sfântului Ioan Botezătorul, a tâlcuit proorocului Daniel viziunile, a vestit naşterea Fecioarei Maria şi a hrănit-o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu în Sfânta Sfintelor. Se presupune că tot el a prăvălit piatra de la mormântul Mântuitorului vestind Învierea Domnului femeilor mironosiţe.’’ (Diac. George Aniculoaie)
Arhanghelul Gavriil a fost îngerul păzitor al Lui Iisus Hristos pe pământ, El este cel care a vestit întregii omeniri naşterea Domnului, fiind asociat revelaţiei divine, dar şi milosteniei şi îndurării. El este arhanghelul – mesager, cel prin intermediul căruia divinitatea transmite veşti şi mesaje omenirii, dar şi cel care patronează Paradisul. El transmite oamenilor, prin graţia divină, inspiraţie, intuiţie şi harul clarviziunii.
Sfântul Gavriil este, mai ales, protectorul fecioarelor creştine, al familiei creştine, protectorul mamelor care nasc copii, ca şi protectorul copiilor şi al călugăriţelor iubitoare de feciorie şi iubitoare de Hristos.
Drept recunoştinţă pentru aceşti doi îngeri, Biserica ortodoxă a rânduit ca aceştia să fie pictaţi pe două dintre uşile Sfântului Altar. Unul cu crini în mână, semn al bunei vestiri, iar celălalt cu o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta Edenului.
Sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavriil este prilej de aniversare pentru 1,3 milioane de români. Dincolo de un pahar de vin servit la masă cu cei dragi, sărbătoarea are semnificaţii profund religioase la care se adăugă, desigur, credinţele populare.

Obiceiuri
În Sâmbăta dinaintea zilei Sfinţilor Mihail şi Gavriil se fac praznice pentru pomenirea morţilor, iar finii merg la naşi cu colaci.
Ziua de 8 Noiembrie mai este numită şi „Năpustitul areţilor” sau „Vara Arhanghelilor” care ţine doar o zi.
De unde vine prima denumire? De la obiceiul ciobanilor de a amesteca berbecii (areţii cu oile în această zi; berbecii se „năpustesc” asupra oilor pentru împerechere şi, de aici numele de „năpustitul areţilor”).
Pe lângă „Vara Arhanghelilor” mai sunt încă 3-4 zile mai călduroase, undeva între 8 Noiembrie şi 25 Decembrie, denumite „vara iernii.

Superstiţii
În popor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupra Soarelui şi a Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceştia le fură (eclipse).
De asemenea, se spune că are putere asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger, pe pământ, dintr-odată; Arhanghelul Mihail o ţine şi da drumul gerului pe îndelete, ca să se obişnuiască oamenii cu el.
La fel se spune că stă la capul omului care trage să moară ca să-i conducă sufletul în Rai; sau la picioarele omului dacă acesta se va face bine.
Superstiţia spune că dacă faci o turtă şi o arunci între oi la „năpustitul areţilor” şi turta cade cu faţa-n sus, vei avea miei mulţi şi sănătoşi.
De ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este bine să aprinzi o lumânare ca să ai „lumina” pe cealaltă lume; este bine să aprinzi şi pentru morţii fără lumânare, sinucigaşii sau osândiţii.
Superstiţia spune că cei care lucrează în această zi, se vor chinui mult înainte de moarte.