vineri, 7 iunie 2024

VIDEO/ Cel mai grațios instrument muzical prinde viață la Fetești. Fabrica de viori a devenit o atracție pentru turiști

După cinci ani de la deschidere fabrica din satul Fetești raionul Edineț, unde zilnic sunt confecționate câteva zeci de viori a devenit o adevărată atracție pentru turiști.  Cu fiecare vioară creată cu migală și talent, atelierul a atras atenția nu doar a melomanilor din jur, ci și a sute de curioși care vin aici să afle cum prinde viață – acest grațios instrument muzicalinstrument muzical.


După ce a fost școlită în România, timp de trei luni Maria a revenit și împreună cu soțul ei muncesc la fabrică. Ea este responsabilă de aspectul viorii, muncește atent cu dedicație pentru ca carcasa celor 30 de instrumente confecționate zilnic la fabrică să fie șlefuită bine. 

MARIA CHETRARI, angajată: 

„Vine vioara, eu o șlefuiesc mecanic cu mașina MUSCĂ După care merge la fete mai departe. În timp ce eu termin să lucrezi cu mașina, că facem cam 25-30 de viori pe zi, reușesc să le fac în câteva ore. Lucrăm împreună cu soțul, el tot este de la început și am posibilitatea să fiu în fiecare zi alături de copii.”

Părțile care nu pot fi prelucrate mecanic sunt lucrate manual.



EMILIA URSAN, angajată: „Noi șlefuim gâtul viorii. Începem cu hârtie de la 100, 150, 180 și terminam cu 220.Îl șlefuim tot și aici pe partea asta se lucrează, apoi îl dăm mai departe. Dacă îți place nu e greu, când vezi cum se primește, am îndrăgit și chiar îmi place lucrul pe care îl facem.”

Iar Ion Varvariuc este cel care asamblează viorile.  

ION VARVARIUC, angajat: „La mine aici se încleie corpul la vioară, colegii lucrează fața și spatele, apoi se aduce la mine, spatele și clisa. Eu aici se asamblez, le dau forma care trebuie fie, după care merge următoarea etapă. De mine depinde ce formă o să aibă vioara și dacă vor putea să-i pună strunele.”

Pe lângă impactul pozitiv asupra economiei locale, fabrica de viori atrage anual sute de turiști curioși din țară și din străinătate. Cei pasionați de artă și muzică vizitează cu bucurie atelierul, având șansa să vadă meșterii în procesul de lucru.

ION MUNTEANU, Primarul satului Fetești: „Eu aș spune că satul Fetești e în general printre cele mai frumoase sate din Moldova și inclusiv fabrica în cauă e o perlă a Republicii Moldova, fiindcă doar aici se produc în așa cantitate instrumente muzicale, este pe undeva unde se produce câte o vioară, aici se produce în serii. Permanent vin aici oameni chiar și din alte țări, diaspora vine, când revin acasă vin neapărat, vin cu copii, își mai fac poze, se uită.”

Fabrica de viori a fost deschisă în Fetești în 2018 și este o filială a fabricii de instrumente muzicale din municipiului Reghin, județul Mureș, România. Acum aici activează 25 de persoane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu