Parcul din satul Milești, raionul Nisporeni, este amplasat la marginea de sud-est a satului sus-numit. Are o suprafață de 3 ha și este situat la 25 km sud de orașul Nisporeni și la aproximativ 80 km de Chișinău. Este o arie protejată din Republica Moldova, reprezentând un monument de arhitectură peisagistică. În 1998, se afla în administrarea Întreprinderii agricole „Milești”.
Boierul T. Cazimir, tatăl lui Constantin Cazimir, și-a construit, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, un conac și alte edificii la marginea de sud-est a satului Milești. Mai jos de conac, pe o suprafață de 3 ha, a fondat un parc dendrologic în stil landșaft combinat cu cel regulat, cu drumuri și alei, o vie, un sector de creștere a legumelor și o livadă pomicolă. S-au păstrat conacul și o clădire cu trei nivele vizavi de acesta, cât și urme de livadă.
Sursa: pagina de Fb, Mândru de Raionul Nisporeni |
În parcul din satul Mileşti, raionul Nisporeni, au fost finalizate lucrările de amenajare. O comisie specială, care a evaluat recent proiectul,a spus că acesta a fost realizat conform normelor scrie TVR Moldova. În parcul de la Mileşti au fost pavate aleile, cu o suprafaţă totală de trei mii de metri pătraţi, au fost schimbate băncile şi coşurile pentru gunoi.
„Parcul din Mileşti are 150 de ani, este o atracţie turistică importantă, fiind mândria localităţii”, a declarat primarul Radu Vârlan. „Ani de zile în acest parc nu s-a investit nimic, el era aproape de distrugere, de aceea proiectul respectiv a fost foarte binevenit”, a mai menţionat primarul.
Parcul din Mileşti a fost fondat de către moşierul Constantin Cazimir, aici fiind plantate specii rare de pomi. Parcul face parte din Rezervaţia peisagistică „Cazimir-Mileşti” şi constituie un monument al arhitecturii de peisaj, fiind protejat de stat, scrie Moldpres.
Lucrările de amenajare ale parcului din Mileşti fac parte dintr-un amplu program de îmbunătăţire a infrastructurii în Regiunea Centru a Republicii Moldova. Acesta este implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, din mijloacele Fondului Naţional de Dezvoltare Regională care a oferit aproximativ 1,6 milioane de lei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu