miercuri, 7 februarie 2024

Parcul dendrologic din satul Pavlovca, raionul Briceni

Parcul boieresc din satul Pavlovca, raionul Briceni, este situat la vreo 4 km de com. Larga, din care Pavlovca face parte și la 18 km de centrul raional Briceni. Parcul, fondat la începutul sec. XX (între anii 1900-1908) de către nobilul A. Crupenski, ocupă un teritoriu de 18,3 ha. 



Numirea de „Pavlovca” i-a fost dată parcului și localității de nobilul A. Crupenski în cinstea nașterii fiului său Pavel. Satul Pavlovca este situat în cel mai îndepărat punct de la nordul țării, la hotarul dintre raionul Briceni și regiunea Cernăuți. 

Intrarea în parc este accentuată de o platformă semiovală. Molizii, pinii și brazii care formează aleea ce duce spre conac și creează un peisaj superb.





Descrierea succintă a teritoriului parcului și istoria fondării lui

Relieful teritoriul este neomogen. Teritoriul parcului are forma unui pattrulater neregulat, care se apropie defigura geometrică trapez. Dacă la intrarea în parc, lățimea lui este îngustă, apoi, pe măsura coborârii pe panta estică până în vale, pe fundul căreia curge râușorul, se lărgește mult.


Pe la sfârșitul sec. XIX, în partea de sus a teritoriului, adică în vestul parcului, la hotarul dintre platoru și pantă, pe lcoul cel mai înalt, a fost conacul într-un stil original. 

Mai multe poze din parc le puteți vedea accesând blogul Călătorii cu gust.



Mai multe detalii aflați în cartea Parcurile vechi boierești din Republica Moldova de Petru Tarhon.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu