miercuri, 7 februarie 2024

Conacul Zamfir Ralli din satul Dolna, raionul Strășeni, a fost salvat de mai multe ori de violențele sistemului sovietic, iar asta datorită prieteniei dintre proprietarul de atunci și cunoscutul poet rus A. S. Puşkin

Datează de la începutul secolului al XIX-lea şi a aparţinut familiei Ralli. Are o arhitectură tradiţională şi este cunoscut drept unul dintre locurile preferate ale poetul rus A. S. Puşkin, în timpul exilului său în Basarabia, între anii 1820-1823.
Sursa: ziarulnațional.md, conacul din Dolna



Conacul Zamfir Ralli din satul Dolna, raionul Strășeni, a fost salvat de mai multe ori de violențele sistemului sovietic, iar asta datorită prieteniei dintre proprietarul de atunci și cunoscutul poet rus A. S. Puşkin. Această prietenie a salvat conacul de la distrugere şi i-a oferit protecţie din partea statului sovietic şi a guvernărilor care au urmat după independenţă.

Boierii din Grecia

Familia Ralli este o familie de boieri de origine greacă, veniți în Moldova încă din secolul XVIII. Se spune că familia avea o casă mare în Chișinău, care nu s-a păstrat până în prezent, iar apoi și-a construit o casă de vacanță la moșia din satul Dolna, acolo unde mergeau în fiecare vară. Boierul era foarte bogat, iar alte șase sate vecine erau, la fel, în proprietatea sa. Boierul Zamfir Ralli a avut cinci băieți și trei fete, care în timpul anului locuiau la Chișinău, iar vacanțele le petreceau la Dolna, la conac. La toate petrecerile mari din familie, boierul invita lăutarii și șatrele de țigani, iar istoria spune că în casa lui Ralli a cântat și cel mai mare lăutar român, Barbu Lăutaru. În casa mare, într-un loc de cinste, se poate vedea și astăzi o vioară, păstrată încă din sec. al XVIII-lea.

Pușkin și șatra de țigani

În vara anului 1820, Pușkin l-a întâlnit în Chișinău pe unul dintre feciorii lui Zamfir Ralli, Ion. Ambii aveau câte 22 de ani și s-au împrietenit foarte repede, iar vara următoare, Ion l-a adus pe poet la conacul tatălui său. La Dolna, Pușkin a întâlnit pentru prima dată o șatră de țigani, iar acolo a cunoscut-o și pe frumoasa Zamfira, de care s-a îndrăgostit.

Pe acest subiect, Daniela Hadei, de la redacția Ziarul Național a scris un articol care poate fi citit în întregime aici


Jurnalista Tatiana Beghiu de la moldova.org a scris la temă, incluzând o galerie de fotografie de la conac. Autoarea scrie că „în jurul conacului se întinde și un parc parfumat și cu grijă amenajat, iar la o distanță de circa doi km, la intrare în Codri găsești și „Izvorul Zamfirei”. Izvorul nu se remarcă prin nimic, dacă nu ar fi frumusețea codrilor din jur și a spațiului amenajat pentru odihnă”. 

Sursa: moldova.org



Echipa diez.md scrie că „în 1820 Pușkin l-a întâlnit pe Ion Ralli, feciorul lui Zamfirache în Chișinău și s-au împrietenit, iar vara următoare l-a dus pe poet la conacul tatălui său. În Codrul din apropierea Dolnei sunt situate locurile „Izvorul Zamfirei” și „Poiana Zamfira”, acolo Pușkin a întâlnit șatra de țigani și pe frumoasa Zamfira, le-a urmărit tradițiile și obiceiurile timp de 2 luni de vară, ca mai apoi să creeze poemul Țiganii. După primul război mondial conacul a rămas satului. Aici a funcționat o bibliotecă, apoi școala muzicală. Moșia a fost deținută în prima jumătate a secolului al XX-lea de Zamfir Ralli-Arbore, iar după ocuparea Basarabiei de către URSS a fost naționalizată și deschisă publicului în ziua de naștere a lui Pușkin, la 6 iunie 1949. Abia în anii ’70 a devenit o filială a casei-muzeu „Aleksandr Pușkin” din Chișinău. La sfârșitul perioadei sovietice atrage până la 150 de mii de turiști anual, pentru primirea tuturor fiind desfășurat un orășel de corturi.”



Popas Turistic – o emisiune de promovare a turismului local, tradiţiilor, culturii, meşteşugurilor. Emisiunea include secvenţe şi reportaje despre locurile pitoreşti din Republica Moldova.



Rubrica permanentă „Notiţe de călătorie” este despre experienţele turistice din străinătate ale moldovenilor. Popas Turistic este o emisiune realizată de redactorul Daniela Gherman. Emisiunea este difuzată în zilele de duminică la ora 15.05 cu o periodicitate bilunară. Durata emisiunii este de 25 de minute. Într-o emisiune radiofonică, se relatează despre:

- Istoria conacului boierului Zamfirache Ralli

- Istoria familiei de nobili Ralli-Arbore

- Izvorul Zamfirei și Poiana Zamfirei.


Totodată, emisiunea Asfalt de Moldova a fost la fața locului și a realizat un reportaj video depsre conac.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu