În raionul Briceni sunt cunoscute două parcuri vechi boiereși, fondate pe la sfârșitul sec. XIX. Unul este sitat în localitatea Lipcani, cel de-al doilea - în comuna LArga, s. Pavlovca. Al treilea parc, situat în centrul orașului Briceni, este creat pe la mijlocul sec. XX ca parc de cultură și odihnă al cetățenilor.
Orașul Lipcani este situat pe malul stâng al râului Prut, la aproximativ 30 sud-vest de centrul raional Briceni și la 258 km de Chișinău. Localitatea a fost întemeiată la 17 iunie 1429, în timpul domniei lui Alexandru cel Bun. Cei mai bogați om din Lipcani au fost la începutul sec. XX, von Ditmar și Kent.
Parcul boieresc din or. Lipcani, fondat pe la sfârșitul sec. XIX, este un monument de arhitectură peisajistică, care mențin o atenție sporită din partea autorităților administrației publice locale în vederea restabilirii elementelor dispărute, o conservării biodiversității și păstrării patrimoniului pentru generațiile viitoare.
Istoria fondării parcului dendrologic de la periferia orașului Lipcani
Conform fostului primar al orașului Lipcani, E. Domenco, parcul a fost fondat la sfârșitul sec. XIX, pe o suprafață de 6,5 ham de un boier străin, numele căruia nu-l cunosc. Conacul, construit de boier, pe parcurusul anilor, a găzduit mai multe organizații printre care ultima a fost secția de chirurgie a spitalului orășănesc. Conform locuitorilor, boierul avea o livadă de pomi fructiferi și o plantație de viță de vie care au existat până la ocuparea Basarabiei în 1944 de către regimul sovietic. După 1944, pământurile și acareturile boierești au fost naționalizate. Parcul dendrologic, împreună cu livada, formau un complex arhitectural de o rară frumusețe. În anul 1940, în conacul boierului, a fost dislocat un grup de grăniceri sovietici, care asigurau paza hotarului de pe râul Prut.
Autorul cărții „Parcurile vechi boierești din Republica Moldova”, Petru Tarhon, afirmă că l-a cunoscut pe un profesor de biologie preuniversitar, în vârstă de 80 de ani, care a predat la școala medie moldovenească din Lipcani, Ia. T. Filipețchi. Numele boierului din Lipcani se numea von Ditmar, care avea niște imobile în orașul Cernăuți. Probabil, predecesorii lui s-au așezat cu traiul la Cernăuți pe timpurile imperiului Austro-Ungar. De la același Ia. Filipețchi, aflăm că von Ditmar, în afară de parc, vie și livadă, mai avea în posesia sa, alte zeci de ha de pământ arabil la nord de Lipcani.
În anul 1924, în România, a avut loc reforma agrară. O bună parte din moșia lui von Ditmar a fost naționalizată și împărțită țăranilor. În 1944, cu câtva timp înainte de apropierea frontului de Basarabia, von Ditmar a emigrat în Occident. Până la apariția boierului von Ditmar, toată moșia o conducea o doamnă pe nume Maria, care avea o armată întreagă de romi-robi care lucrau pământul. Strada din apropierea conacului se numea str. Țiganilor, iar în prezent se numește str. Liberății.
Conacul boierului von Ditmar
Anul construcției conacului este fixat pe unul din turnurile de la intrarea în parc - 1884. Conacul este construit în stil baroc și estte situat la intrarea în parc, pe panta dealului cu expoziția sud-estică, în partea lui de sus, de unde se vede bine lunca Prutului.
Conacul are trei nivele: unul subteran și două la suprafața solului. Când te afli în scuarul din fața conacului, ai impresia că acest obiect este înălța pe loc drept. Secretul constă în faptul că la 35-40 m de conac, este ridicat un zid puternic din piatră, înalt de vreo 3-4 m. Spațiul dintre zid și vilă este umplut cu pământ. Pe acest teritoriul, au fost sădite diferite specii de plante atât conifere, cât și foiase, creând in fața conacului un scuar excelent.
Mai multe detalii le citiți în sursă.
Sursa: Parcurile vechi boierești din Republica Moldova de Petru Tarhon, Chișinău: ed. Pontos, 2013.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu