marți, 14 noiembrie 2023

Casa-Muzeu „Alexei Șciusev” din Chișinău: ce trebuie să știi

Casa-muzeu „Alexei Şciusev" reprezintă un obiect de patrimoniu situat în partea istorică a oraşului Chișinău, pe strada cu acelaşi nume, la nr. 77 mai exact (casa se află între străzile Al. Pușkin și G. Bănulescu-Bodoni). Aici s-a născut, și a copilărit, viitorul arhitect, istoric și teoretician al artei, academicianul Alexei Şciusev.



Părinții arhitectului - Victor și Maria Şciusev - au construit imobilul prin 1850, oferindu-le celor 5 copii un fericit cămin familial și o educație aleasă. Alexei Şciusev a locuit în această casă până în anul 1897.



La 18 septembrie 1947 în acest edificiu a fost inaugurat primul muzeu de arhitectură din republică, care ulterior este reorganizat în Casa-muzeu „Alexei Şciusev". Expoziția dedicată vieții, activității și operei ilustrului arhitect a fost vernisată la 15 octombrie 1973. Începând cu 1990 (prin ordinul Ministerului Culturii), casa memorială devine filială a Muzeului Național de Istorie a Moldovei.



În anul 2014, expoziția permanentă a fost reorganizată conceptual și extinsă din punct de vedere cronologic și tematic. Expoziția memorială este structurată în patru compartimente: „Salonul familiei Şciusev", „Sufrageria" „Camera copiilor" și „Biroul arhitectului Alexei Şciusev". Ea păstrează ambianța de epocă, reconstituie atmosfera de familie în care a crescut și a creat arhitectul Alexei Şciusev, personalitate marcantă a culturii naționale și universale.

Alexei Șciusev s-a născut în toamna anului 1873 la Chișinău. Încă din copilărie era talentat la desen, având un excelent simţ al proporţiilor. În 1891, intră la Academia de Arte din Sankt-Petersbourg, în clasa marelui pictor Repin şi a arhitectului Leon Benois. După ce a absolvit Academia, Șciusev, ca parte a unei expediții arheologice, a mers în Asia Centrală, explorând monumente arhitecturale antice în timpul călătoriei. La începutul carierei, construcţiile semnate de Alexei Șciusev erau inspirate de tematica religioasă. Printre numeroasele monumente proiectate de Șciusev se poate admira Biserica din Cuhureştii de Sus, din Moldova. Este autorul primei catedrale ortodoxe în afara Rusiei – Catedrala Iisus Mântuitorul din San-Remo. Mai multe detalii despre biografia lui Alexei Șciusev puteți citi aici, aici, aici și aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu