luni, 18 martie 2024

Povestea uitată a hotelului Londra – cel mai renumit hotel din Chișinău

Portalul #diez are un proiect împreună cu Anastasia Taburceanu. Astfel, ne plimbăm prin locuri diferite și mai puțin cunoscute din Chișinău, și încercăm să aflăm mai multe despre ele.

Foto: Hotelul Londra/ Anastasia Taburceanu


„Această casă cu 3 etaje, geamuri înalte și înguste, cu ornamente din faianță sub cornișă și balcoane minuscule cum numai pentru casa Babrie se potrivesc (absolut inutile unei țări cu o cultură de a păstra tot ce nu mai încape în paratament și ce nu vei mai folosi niciodată, la balcon) are toate semnele unei construcții postbelice a realismului socialist, pe față. Am stat de nenumărate ori sub zidurile ei, am mâncat o groază de Fornetti așteptând troleul acolo, și nu am bănuit că stau în fața unui celebru hotel al Chișinăului de la sfârșitul secolului XIX” scrie Anastasia Taburceanu.

Clădirea de azi


La sfârşitul anilor ’80 ai sec. al XIX-lea la intersecţia străzilor Puşkin şi Gostinnaia se afla casa unui oarecare Gherş Şilkrot. Acest domn Șilkrot a deschis în proria casă un hotel. Așa cum în acea perioadă mica noastră urbă devenea un punct de interes pentru tot mai mulți politicieni și oameni ai culturii, bussines-ul hotelier înflorea. Înflorea și afacerea lui Șilkort și deja în 1897, Gherș Şilkrot face un demers către Administraţia Orăşe­nească, prezentând planul de electrificare, unde cere permisiunea de a electrifica hotelul. Drept urmare, după numai doi ani (birocrația pe atunci înflorea și ea), hotelul Londra este electrificat. S-a intervenit şi în structura hotelului: bucătăria a fost transferată la parterul blocului central, ocupând două odăi spaţioase, bine dotate, în apropiere de restaurant. La 15 oc­tombrie 1901, în urma unui control, efectuat de o comisie în frunte cu inginerul Gheorghe Cupcea, s-a stabilit că după reparaţiile întreprinse, hotelul Londra corespunde normelor tehnice şi sanitare, inclusiv celor antiincendiare, primind aprobarea de a-şi continua activitatea. Hotelul și-a tras linie telegrafic și astfel a fost clasificat ca și hotel de categoria I.


Articolul compelt îl puteți citi accesând aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu