luni, 25 martie 2024

Fii turist la tină în țară // Ce obiective turistice poți vedea în raionul Călărași

Turismul din Republica Moldova a cunoscut o dezvoltare frumoasă în ultimii ani. Totodată, muzeele din țară au pus accent pe tradițiile frumoase din raion. Totodată, Centrele de Informare turistică au prins contur și ne spun ce trasee turistice putem vedea în fiecare raion. În psotarea de astăzi, recomadnăm să vedeți câteva obiective turistice din raionul Călărași.

Orașul Călărași se așterne pe ambele maluri ale râului Bîc, în regiunea unor dealuri miraculoase de Codru, cam la jumătate de cale între Chișinău și Ungheni (59 de km până la Ungheni și 49 de km până la capitala Republicii Moldova și 132 km de municipiul Iași, România), îmbrățișând cele două artere de comunicație ce duc spre frontieră – autostrada și calea ferată. Dealul de lângă Tuzara, acoperit cu o pădure seculară, are o altitudine de 383 de m, cel ce urcă spre Nișcani, pe șoseaua Călărași-Orhei, se înalță la 353 m. 

Călărășiul este pentru prima dată atestat documentar la 1432 – 1433 cu denumirea de Tuzara. Localitatea Tuzara este pomenită într-un șir de documente domnești ce aparțin diferitor perioade istorice: de la Alexandru cel Bun care a dat moșia Tuzarei spre stăpânire unui boier credincios domnului(înainte de 1430), până la Mihai Șutu, care a confirmat existența Tuzarei – tîrg stabilind aici diferite rânduieli (28 septembrie 1794).

Încă de la formarea statului medieval moldovenesc, teritoriul actualului raion Călărași ținea de ținutului Orhei – Lăpușna aceasta o demostrează recensământul din 1772-1774 unde găsim că exista ocolul Fața Bîcului.

După divizarea ținutului Orhei - Lăpușna în două județe separate, o parte din localități au trecut în județul Orhei iar altă parte în județul Lăpușna.

La 21 aprilie 1873 la Călărași vine primul tren. De atunci orașul începe a exporta în cantități mari fructe proaspete și uscate, precum și nuci în orașele mari ale Rusiei. Având școală parohială din 1864, în 1873 la Tuzora sau Călărași apăru o școală populară de alfabetizare, în 1881 aici instruiau copiii învățătorul Ion Oprea și preotul Gheorghe Cerchez. Între timp se deschise un spital cu 10 paturi și o poștă. În 1884 Tuzara-târg întrunea 288 de case, Călărași-sat – 447 de ogrăzi (sursă: wikipedia.org).

Cele mai frumoase locuri din Călărași sunt 4, panoramele ce vezi orașul ca în palmă în orice anotimp al anului, toamna și iarna sunt speciale. 

1. Belvedere „La Pini

2. Belvedere „La Motocros”

3. Cimitirului Evreiesc Călărași 

4. Belvedere din Tuzara


Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași 

Muzeul-fondat în 2014, edificiul monument istoric din 2019, iar din 2020 Centru de Informare Turistică.



Mai multe detalii despre activitatea Muzeului de Istorie și Etnografie Călărași aflați aici.


Aleea domnitorilor din orașul Călărași

La Călărași au fost edificate busturile a șase domnitori și clasici ai literaturii române. Detalii în știrea scrisă pedata de 27 aprilie 2024. Alte detalii despre Aleea domnitorilor din orașul Călărași citiți aici și aici.

Amfiteatrul și situl arheologic La Cavouri

 Știați că? În orașul #Călărași se află unicul cavou din Republia Moldova conservat sub sticlă. „La Cavouri" este un obiectiv istorico-cultural, dar și turistic, descoperit în timpul unor lucrări de renovare a scărilor din oraș, în anul 2020. Cavourile descoperite sunt construite din cărămidă roşie și se presupune că pe acest loc ar fie existat şi o biserică din secolul XX.

Aici au fost găsite resturi de craniu uman, bucăți de pânză țesută cu fir argintat, bucăți de lemn putrezit, un nasture, dar și câteva cuie de metal.

Mai multe detalii povestește Mariana Iurcu, muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie orașul Călărași. 

Agenţia Naţională Arheologică a informat despre cercetările perieghetice de la Călărași în urma cărora s-a indentificat un obiect arheologic de valoare istorică. Descoperirea a fost realizată la începutul lunii iulie, curent.



Potrivit agenției, într-un sit arheologic identificat recent de Iacob Mândrescu, muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași, a fost găsit un obiect arheologic, marcat „Călărași VI” și care reprezintă o așezare din prima epocă a fierului atribuită culturii Chișinău-Corlăteni. Acesta ar reprezenta o slabă locuire din epoca romană.


Muzeul Viorii din Călărași

Viora este astăzi un simbol al orașului Călărași și asta numai datorită multregretatului Vladimir Dodon, cel care a făcut lemnul sa cânte. Tainele acestei meseriei le-a însușit în atelierul lui Gherman Castrubin. Mereu setos de cunoștințe și de perfecționare el a mai efectuat stagieri în Romania și Franța ca mai apoi să se întoarcă în Republica Moldova și să confecționeze un set întreg de instrumente pentru Orchestra de Cameră, ce a rasunat în Sala cu Orgă la 11 mai 2006.



Multe din instrumentele create de lutierul Vladimir Dodon rasună astazi pe scenele lumii, acestea fiind utilizate de interpreti din Moldova, Franta, Germania, Italia și SUA. Mai multe detalii citiți aici și aici.

Un reportaj video de la Muzeul Viorii din Călărași, unic în Republica Moldova vedeți aici


Fabrica de divinuri „Călăraşi Divin” SRL din orașul Călărași

Fabrica de divinuri „Călăraşi Divin” este una din cele mai vechi fabrici de divin din Republica Moldova, fondată în 1896.

Colecția de Aur de la Călărași Divin este o colecție de divinuri impecabile, create folosind cele mai bune tradiții și măiestrie. Fiecare băutură din această colecție este o operă de artă, creată pentru adevărații cunoscători de gust rafinat și aromă elegantă.

1896 - Este fondată fabrica de vinuri si divinuri Călărași Divin. Răspândirea și propagarea acestei industrii aparține savantului David Sarajishvili.

În 1898 în cuptoare de lut ars au fost montate 5 instalații de distilare. La această fabrică anual munceau peste 30 de angajati. 

În anul 1899 au fost expediate catre Tbilisi peste 3000 de vadre de distilat, dupa prima distilare, cu tăria de 18-25% alc.

În iulie 1911 după decesul lui David Sarajishvili , carma întreprinderii e preluată de soția Ecaterina Ivanovna, care sub influența companiei antialcoolice, din 1914, în anul 1915 este nevoită să se dezică de această unitate economica.

15 iunie 1945 începe noua evoluţie a fabricii. Călărași Divin este declarată din unitate economică sinestătătoare, ca proprietate a statului. În funcţia de director a fost numit cetăţianul – Gaihman.

1988 - Fiind amplasată în zona cu cele mai bune condiţii climaterice pentru industria coniacului, distilatele produse la Călăraşi erau selectate şi repartizate de către ministere, la alte fabrici (Moscova, Tiraspol, Chişinău, Odesa, Kiev şi altele).

Mai multe detalii despre Fabrica de divinuri „Călăraşi Divin” SRL vedeți pe site-ul oficial.

Crama Tataru Wines

Pagina de Facebook: Crama Tataru Wines din satul Pitușca.

Un tur virtual al vinăriei cu podgoriile ei poate fi văzut aici! Vinăria vă așteaptă și la turul real pentru a descoperi crama Tataru Wines! 



Crama Tataru, un punct de atracție pentru turiști



Călătoriile cu Gust au ajuns la CRAMA TATARU din Pitușca, raionul Călărași


Dar ce știm noi despre Crama Tataru Wines?! 

Crama este una relativ nouă pe piață dar cu dorința mare de a se afirma. Se află în satul Pitușca din Codrii Călărașilor. Crama - locul unde oricine poate să meargă să deguste un vin gustos cu pește prăjit, harbuz murat și multe alte delicii gătite de mâinile gospodinei Svetlana. 

Noi recomandăm 👍👍👍 și va invităm să îi contactați pentru programări și degustări 🤗

Poze de la vinărie - vedeți aici.


Crama „Tudor” satul Sadova.

Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 50 de kilometri.


Мuzeul „Casa Părintească” din Palanca


Mănăstiri


Conacul lui Dinu Ruso din satul Păulești, raionul Călărași - monument de arhitectură de importanță statală din RM. 



În prezent, acesta reprezintă o clădire abandonată la marginea de sud a satului.

Conacul poate fi găsit pe drumul de trail biking/ de țară dintre satele Păulești și Pitușca. Fotografiile au fost realizate în cadrul unei ture cu bicicletele din data de 6 noiembrie anul curent.

Mai multe poze - vedeți aici.


Care sunt cele mai vechi localități din raionul Călărași? Peste 600 de ani de ISTORIE SCRISĂ!

Cele mai vechi localități din raionul Călărași sunt satele Horodiște, Sadova și Pitușca, pentru că la data de 25 aprilie 1420 s-au atestat aceste vechi așezări umane din raionul Călărași. 



Album foto - aici.




Muzeul din satul Sipoteni, raionul Călărași.

Și în acest muzeu găsiți unelte vechi din gospodăriile de cândva, și țoale și covoare, toate vechi și valoroase. Dar, ceea ce nu găsiți în altă parte (Noi, TURisto ACTIVisto, am descoperit prima dată așa ceva într-un muzeu) sunt jocurile de altă dată, jocurile copilăriei bunicilor și străbunicilor noștri. Aici, dna Antonina Diaconu, muzeograf, povestește turiștilor în ce au constat aceste jocuri. Mai mult decât atât, puteți chiar juca o partidă cu dna Diaconu, în timp ce exersați și un pic de franceză (dnei este și profesoară de limba franceză).

Deci, dacă sunteți curioși cu se joacă în "zduchi" sau în "arșăli",  neaparat mergeți la muzeul din satul Sipoteni.

Ograda cu salcâmi

https://www.moldpres.md/news/2024/01/29/24000578?fbclid=IwAR0IOdXYGemcEj0-e4W4NLUCJUQvv00n9O40lsgHfk7LosfWev-Gr7ylYzs


Casa Olarului „Vasilii Gonciari” din satul Hoginești

Satul Hodginesti a fost fondat în anul 1600. În prezent, împreună cu satul învecinat Slobodzia formează comuna Hodginești. Satul Hodginești este renumit de multă vreme ca unul dintre cele mai renumite centre de olărit din țară. Dinastia locală de olari, care numără cel puțin 10 generații de maeștri, are chiar și un nume de familie semnificativ - Gonchar.

Olăritul reprezintă o îndeletnicire străveche, pe care moldovenii o moștenesc din adîncul timpurilor, de la îndepărtații strămoși, dar și este una din cele mai propice modalități de materializare a talentelor artistice.


În satul Hoginești, descoperim o imensă colecție de elemente din ceramică a omului de artă – Vasilii Gonciari.

Anul fondării:  2010

Amplasare: r-nul Călărași, sat Hoginești

Distanță de orașul Chișinău: 75 km

Dotări:  teren de fotbal, volei, baschet, bazin acvatic, loc de parcare, grup sanitar.  


În satul Hoginești, descoperim o imensă colecție de elemente din ceramică a omului de artă – Vasilii Gonciari. Începând cu anul 1992, viitorul meșter iscusit, a preluat obiceiul de la tatăl său şi a devenit, de asemenea, olar. El a lu­crat iniţial în satul său natal Hogineşti, iar odată ce acumulează experienţă şi măies­trie pleacă în Italia, unde înfiinţează un atelier. În cei peste aproape 15 ani petrecuţi în Italia, Vasilii a însuşit tot ce e mai progresiv în ceramica din lume. Revenit acasă, în sînul satului natal, creează cele mai frumoase elemente autohtone din ceramică. Acestea pot fi admirate în cadrul vestitului tîrg internaţional al meşterilor olari „La Vatra Olarului – Vasilii Gonciari”, desfășurat în curtea meșterului din Hoginești.

Turiștii au posibilitatea să cunoască obiectele din ceramică și să beneficieze de o prezentare masterclass. Totodată, aici va fi prezentat noul proiect, în care maestrul investește tot timpul, entuziasmul și creativitatea lui.

Vasile Gonciari: „Casa olarului de la Hoginești este deschisă tuturor doritorilor de a gusta bucate tradiționale pregătite în oale din lut, de a procura aceste vase și de a cunoaște mai multe despre această meserie milenară”. Un reportaj depsre olarul Vasile Gonciari, aflați ascultând reprotajul de la Radio Chișinău.

Pentru detalii și excursii, abonați-vă la pagina de Facebook, Casa Olarului „Vasilii Gonciari” din satul Hoginești.

„Ograda cu salcâmi”, destinația perfectă pentru o evadare din rutina urbană

În inima raionului Călărași, unde turismul se dezvoltă în mod constant, în vara anului 2023 a apărut o oază de relaxare și farmec, sub numele de „Ograda cu salcâmi”. Nu este doar un simplu loc de cazare, ci un refugiu cu personalitate. De ce? Vă spunem în articolul ce urmează.

„Ograda cu salcâmi” este afacerea turistică a familiei Mocreac din satul Răciula. Casa este a bunicilor, iar inițiativa de a o restaura a venit din dorința de a-i păstra autenticitatea și de a crea un loc în care familia să se adune într-o atmosferă plăcută.

„Suntem o familie mare și unită. Fiind mulți și neavând suficient spațiu când mergem la părinți acasă, ne-am gândit să restaurăm casa bunicilor”, ne-a spus Ana Mocreac, una dintre gazde.

Inițial, proiectul de restaurare a fost doar o dorință personală, dar ulterior membrii familiei au dorit să-și împărtășească comoara și cu alții. Deși pandemia a adus cu sine provocări și a stopat temporar lucrările, familia a reușit să deschidă casa de vacanță în vara anului trecut.



Fiind inspirați din stilurile căsuțelor englezești și cel toscan, familia a păstrat cu grijă fațada și exteriorul, intervenind doar pentru a le restaura. În contrast, interiorul a fost complet reinventat.


„Exteriorul, care este al unei case tradiționale moldovenești și care astăzi se întâlnesc tot mai rar, a fost păstrat în totalitate și arată la fel ca și în anii '50 ai secolului trecut când a fost construită casa. Ceea ce avem în interior, însă, ține deja de contemporaneitate. Este o combinație între tradiție și modernism”, ne-a explicat Ana.


De ce „Ograda cu salcâmi”?

Chiar și alegerea numelui are o explicație. În împrejurimi există mulți salcâmi, iar unul dintre vecini are albine care produc miere de salcâm. S-a decis ca denumirea pensiunii să fie „Ograda cu salcâmi” deoarece „în chirie se dă toată ograda, nu doar căsuța”, a spus Simona. Având un mini-stadion și o zonă specială pentru hamac, „Ograda cu salcâmi” devine astfel o destinație completă, oferind o experiență autentică și relaxantă pentru toți cei care o aleg.


Experiența oaspeților

Căsuța dispune de 6 locuri de dormit, împărțite în 3 camere, alături de o bucătărie complet echipată. Dornicii de activități în aer liber pot face exerciții la bara fixă, juca fotbal, badminton și alte activități sportive, beneficiind de tot echipamentul necesar. Seara pot admira farmecul apusului de soare și viziona filme sub cerul liber pe un ecran instalat în spatele case, așezați comod în bean bag-uri colorate.

„Astfel, oaspeții au posibilitatea să evadeze din rutina orașului, practicând diferite activități. Avem jocuri de masă pentru toate gusturile, tablă de șah, darts. Unul dintre oaspeții noștri a zis că la „Ograda cu salcâmi” trebuie să vii pentru 3-4 zile pentru a reuși să le încerci pe toate. Pe viitor, ne propunem să organizăm și drumeții în preajma localității”, a explicat Simona.


Raionul Călărași prezintă și alte locuri de interes turistic, oferind oportunitate oaspeților să exploreze și să se bucure de diverse experiențe.


„Ograda cu salcâmi servește nu doar ca destinație de relaxare, ci și ca punct de plecare pentru vizitarea altor obiective turistice din zonă precum Casa Mierii, mănăstirile Răciula, Frumoasa, Hârbovăț și Hârjauca sau Casa Părintească din satul Palanca”, a adăugat Margareta.


Regulile casei

Membrii familiei au precizat că regulile nu au fost create pentru a impune, ci pentru a încuraja o experiență plăcută și respectuoasă pentru toți cei care pășesc pragul casei de vacanță.

„Rugăm oaspeții să evite ridicarea volumului boxelor la maxim, având în vedere prezența vecinilor ce împart cu noi bucuria acestui spațiu”, ne-a spus Ana.

De asemenea, „Ograda cu salcâmi” încurajează sortarea gunoiului în categoriile corespunzătoare: plastic, hârtie, sticlă și gunoi organic.


„Această practică simplă, dar semnificativă, reflectă responsabilitatea noastră față de natura care ne înconjoară”, a explicat Ana.


Impactul asupra comunității locale

„Suntem la început de cale, iar contribuția noastră până acum poate părea minimă”, a mărturisit cu sinceritate Margareta.

Cu toate acestea, în decursul celor patru ani cât a durat procesul de restaurare, mai multe persoane din sat au avut oportunitatea să lucreze la proiectul familiei.

„Am generat indirect câteva locuri de muncă. Pe viitor vom analiza opțiunea de a angaja personal local pentru a avea grijă de căsuță, pentru întreținerea grădinii și menținerea ordinii”, a explicat Margareta pentru moldpress.md.


Raionul Călărași este cunoscut grație mănăstirilor. Care sunt ele, aflați din articolul celor de la diez.md, Șapte obiective turistice pe care să le vizitezi în raionul Călărași, dar pe pagina oficială a raionului Călărași. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu