duminică, 17 martie 2024

Interviu cu surorile Osoianu despre activitatea lor: Nu am mai cunoscut, cel puțin în spațiul românesc, vreun ansamblu format din cinci surori

Primul și singurul ansamblu de muzica românească format din cinci surori este cel al Surorilor Osoianu din R. Moldova. Ileana, Iulia, Valentina, Romela și Maria cântă împreună din copilărie, iar pe marile scene, de 45 de ani deja, formează un ansamblu folcloric inedit. Cântă atât de frumos, cu atâta pasiune și dăruire, participă la atât de multe spectacole acasă și peste hotare, încât nici nu au avut vreodată timp să se gândească și, poate, să facă demersuri pentru a ajunge în prestigioasa Carte a Recordurilor Guinness pentru unicitatea lor. 



Frăția de sânge „cântă” întotdeauna altfel

Pentru că e ajun de 8 martie, zi în care suntem obișnuiți să sărbătorim Femeia, încercăm să înțelegem cum, într-o lume plină de conflicte și de contradicții, deseori chiar și între frați, cele cinci surori reușesc să rămână împreună, pe scena mare, de aproape 45 de ani, or, piesele lor muzicale nu ar putea fi cântate în supărare. Oricare dintre ele, fiind întrebată separat la acest subiect, spune, fără a pune la îndoială, că frăția lor le-a fost transmisă prin sânge și prin spirit de la părinți. Probabil, așa este. Să crești șase copii (cele cinci surori au avut și un frate, Alexandru) și să-ți construiești relațiile în casă astfel încât niciunul dintre cei mici să nu vadă și să nu audă vreodată certuri, voci ridicate, brutalitate sau violență, e un dar greu de estimat. Așa au fost părinții surorilor, Profira și Constantin Osoianu. Cele cinci surori mai spun că nu doar frățietatea, ci și darul lor muzical se trage din casă, din familie, de la Horești, Fălești, de pe malul Prutului.


Nu am mai cunoscut, cel puțin în spațiul românesc, vreun ansamblu format din cinci surori

Marele folclorist Andrei Tamazlâcaru ține cel mai bine minte că „din perioada sovietică, ele (Surorile Osoianu, n.r.) au fost primele care au îndrăznit să aducă în scenă cântecele pascale și colindele, primele care au adus în fața publicului acest tezaur național.” Acestea nu doar au adus acest tezaur în fața publicului, dar și au continuat să-l păstreze, să-l perpetueze în fiecare zi. Și pănă astăzi, repertoriul Surorilor include cântece de joc, colinde, cântece pascale, cântece de dragoste sau balade, care, prin efortul lor, devin neuitate. 


L-am întrebat pe Iurie Nistorică, managerul și impresarul Surorilor Osoianu, de ce a ales să lucreze împreună cu ele. A urmat un răspuns surprinzător: „Din adolescență sunt fanul lor, de pe când erau în celebra «Tălăncuță». Am urmărit toate expedițiile folclorice la care au participat împreună cu marele folclorist Andrei Tamazlâcaru, toate evoluțiile scenice, aveam toate casetele cu imprimări ale muzicii lor. Mai târziu, am admirat cum sute de copii din toată republica învățau să cânte ca «Tălăncuța», în exclusivitate folclor autentic.”


Interviul complet paote fi citit aici, pe site-ul oficial Ziarul de Gardă.



Totodată, puteți să vă abonați la canalul de Youtube al surorilor Osoianu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu